Afbeelding

Rechtszaak vier jaar na vechtpartij in De Schavuit Zeist

21 februari 2023 om 21:43 Rechtbank

UTRECHT/ ZEIST Het duurde misschien vijftien seconden: het slachtoffer werd met harde vuistslagen tegen de grond geslagen en op de grond liggend nog meerdere keren getrapt. Het gebeurde in de nacht van 29 op 30 juni 2019 in Café De Schavuit in Zeist. Het slachtoffer ondervindt nog steeds de gevolgen. De beide verdachten stonden afgelopen maandag, bijna vier jaar na dato, voor de rechtbank in Utrecht. 

door René Borkent

Het begint ermee dat twee jonge mannen en de vriendin van één van hen met een man staan te praten, buiten, voor het café. Kennelijk maakt de man daar een opmerking over de vriendin. En die valt niet in goede aarde. De jonge mannen gaan weg, brengen de vriendin naar de auto, maar besluiten dan om terug te keren en de man te zoeken.

CAMERABEELD

Ze vinden hem in de zaak. Op beelden is te zien dat de eerste verdachte een arm om de man slaat. In de rechtszaak legt hij uit dat hij de man mee naar buiten wil vragen, ,,om het uit te praten’’. De man had daar echter helemaal geen zin in en draait zich uit de ‘’omhelzing’’. Dan krijgt hij de klappen en trappen. Eerst van de eerste jonge man, maar ook de tweede doet actief mee.’’ Eén van de gasten in de bar springt ertussen. Tegenover de politie verklaart hij later: ,,Ik kreeg de indruk dat hij ‘m anders dood zou slaan.’’ Vervolgens lopen beide verdachten ongestoord het café uit.

Rake klappen uitgedeeld: Ik wilde een man zijn

,,Waarom ging u nu terug naar het café?’’, vraagt de voorzittende rechter aan de eerste verdachte. De jongeman legt uit dat er buiten al sprake was van een ‘’dreigende situatie’’: ,,Hij sprak m’n (inmiddels: ex)-vriendin aan en ik zag dat zij dat niet prettig vond.’’ Terwijl de gemoederen hoog opliepen zou de man iets gezegd hebben in de trant van: ,,Ik maak je af.’’ 

Daarbij wekte hij, volgens verdachten, de suggestie dat hij een wapen in zijn tas zou hebben. ,,We hebben mijn vriendin naar de auto gebracht en zijn toen teruggegaan. ,,Om verhaal te halen’’, zegt de verdachte. ,,Ik wilde dat hij z’n excuus zou aanbieden. Ik wilde een man zijn, voor mijn vriendin opkomen.’’

VERTROUWEN KWIJT

Het slachtoffer heeft lichamelijke schade opgelopen, aan een oog en aan zijn neus, die gebroken is. En hij liep ook mentale schade op. ,,Ik heb geen vertrouwen meer in mensen’’, stelt hij in z’n verklaring die zijn advocaat voorleest ,,Ik begrijp niet dat twee mannen me dood wilden slaan en me letterlijk de grond in wilden stampen. Ik ben meerdere malen stevig in m’n gezicht geschopt. Ik ga niet meer graag uit, een terrasje pakken doe ik niet meer graag.’’

DERTIENDUIZEND EURO

Hij eist een schadevergoeding voor materiële en immateriële schade: voor kapotte kleding, voor medische kosten en als vergoeding voor het veroorzaakte leed: in totaal ruim 13.000 euro. 

ECHTGENOOT EN VADER

De eerste verdachte is een keer eerder veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Maar dat is wel lang geleden, in 2013. Inmiddels is hij ondernemer, echtgenoot en vader.

De tweede verdachte hing nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden boven het hoofd wegens openlijke geweldpleging, zeven jaar geleden. En daarom vraagt de rechter: ,,Hoe kan het dan toch gebeuren dat u hier zit? Je hoopt dat iemand in zo’n situatie wel vijf keer nadenkt.’’

Deze verdachte kampt met diverse problemen. De reclassering heeft hem nog niet op de been kunnen krijgen, diverse psychologen ook niet. Hij heeft schulden. Momenteel doet hij vrijwilligerswerk. 

STRAFEIS 

De officier van justitie eist tegen de eerste verdachte twee maanden gevangenisstraf, waarvan één maand voorwaardelijk. De tweede verdachte hoort een taakstraf van 150 uur tegen zich eisen, waarvan 50 uur voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarde eist de officier dat deze man zich houdt aan zijn meldplicht, meewerkt aan dagbesteding en aan schuldhulpverlening. 

Wat betreft de gevraagde schadevergoeding vraagt de officier om het grootste deel daarvan in deze strafzaak niet ontvankelijk te verklaren. Daarover kan het slachtoffer desgewenst een civiele procedure aanspannen tegen verdachten.

WAPEN

De advocaat van de eerste verdachte wijst erop dat zijn cliënt was bedreigd. ,,Toch heeft hij alleen zijn vuisten gebruikt terwijl hij dacht zijn slachtoffer een wapen had. Mijn cliënt heeft geslagen om een mogelijke aanval te neutraliseren. En wat heeft het voor nut om hem nu voor een maand naar de gevangenis te sturen, voor zo’n oude zaak? Een forse taakstraf is wel voldoende’’, vindt hij.

De advocaat van de tweede verdachte stelt dat de reclassering met de cliënt door wil gaan. Hij vraagt de rechters om de voorwaardelijke gevangenisstraf om te zetten in een voorwaardelijke taakstraf.  

De rechtbank doet uitspraak op 6 maart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie