Afbeelding

Wereldwinkel Zeist vraagt aandacht voor Fairtrade

11 mei 2023 om 20:44 Winkels

ZEIST Bij de Wereldwinkel aan de 1e Hogeweg 166 was het donderdagmorgen al vroeg gezellig. Op een tafel op het trottoir stond de koffie klaar. Leden van de Fairtrade werkgroep hadden een verrassing in petto voor burgemeester Koos Janssen. Zeist is immers Fairtrade gemeente en de burgemeester Fairtrade ambassadeur. De burgemeester liet zien dat hij Wereldwinkel en Fairtrade werkgroep steunt in woord en daad. Hij rekende de geschenkdoos gevuld met een briefkaart, een pak koffie, koekjes, jam en suiker contant af met Wereldwinkel-voorzitter Cor Doelwijt.

Doelwijt opende de bijeenkomst en sprak de aanwezigen toe: ,,Het thema van deze Fairtrade week is ‘Leefbaar loon versus Leefbaar inkomen’. Met het leefbaar loon moeten de arbeiders bijvoorbeeld op de bananen -of cacaoplantages een basisloon verdienen, zodat ze hun gezinnen kunnen onderhouden.

Een leefbaar inkomen betekent dat er genoeg geld is om eten en kleding van te kopen, kinderen naar school kunnen, medische zorg is, een dak boven je hoofd, plus een beetje extra voor noodsituaties en om te sparen, nadat de landbouwkosten volledig gedekt zijn. Een leefbaar loon en leefbaar inkomen is een universeel mensenrecht.’’

Doelwijt, naast voorzitter van de Wereldwinkel ook voorzitter van de Fairtradewerkgroep, benadrukte het belang van Wereldwinkel Zeist; alle producten zijn Fairtrade en hebben een verhaal. Nadat de burgemeester zijn pakket in ontvangst had genomen, sprak hij de hoop dat uit dat nog meer mensen dan tot nu toe te Wereldwinkel zullen weten te vinden.

FAIRTRADEMARKT

Op zaterdag 13 mei organiseert de Fairtrade werkgroep samen met de Wereldwinkel een marktdag op het stukje van de 1e Hogeweg dat op de Slotlaan begint. De volgende winkels doen mee: de Wereldwinkel,Schoonheidssalon Beauty in Motion, De Koffietafel, de Taartenwinkel, de Notenwinkel, MOQ Samples, Bell’s en de lokale fruitteler Westeneng.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie