
Johanna Chocola: Joke Doorschodt maakt bonbons lekker biologisch
7 september 2023 om 11:13 ZakelijkAUSTERLITZ Drie dagen per week heeft Joke Doorschodt een gewone baan, ze doet de financiële administratie voor Stichting Demeter, het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Één dag per week is ze Johanna Chocola en maakt ze biologische bonbons. ,,Ik vind het leuk om dingen mooi te maken en een soort winkeltje te hebben. Ik houd van de aanloop, het handelen. En bovendien heb ik zo altijd wat lekkers in huis.’’
Net zoals de meeste mensen houdt Joke van bonbons. ,,Vooral de bonbons van Bonbon Jeanette. Die waren onovertroffen, maar zijn al jaren uit de schappen omdat de productie ervan is gestopt. Enkel de hagelslag maken ze nog,’’ herinnert de fijnproever zich. ,,Meestal kocht ik bij het boodschappen doen zo’n grote, volle bonbon om dan bij een kop koffie te nuttigen. Heerlijk ontspannen was dat. Deze bonbons wilde ik benaderen. De meeste bonbons vind ik ook veel te zoet met een nare nasmaak. Dat wilde ik niet.’’
BIOLOGISCH
Tijdens de pandemie liep ze het Pieterpad en kwam ze langs een chocoladefabriekje en zag het proces van chocolade maken Juist het ambacht is wat me intrigeert. In een tijdschrift vond ze een bijzondere koffiepraline. Dat zette haar aan het denken. Ze had door veel thuis te werken wat meer tijd en begon met chocola te experimenteren. Deed verschillende workshops waarvan één in Nijmegen, van boon tot reep. Het biologische aspect vond ze vanzelfsprekend. Na de middelbare school volgde ze de land- en tuinbouwopleiding op de Warmonderhof. Intensieve landbouw, het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen; ze moet er niets van hebben.
PURE CHOCOLADE
Ook bewerkte ingrediënten vermijdt Joke als ze bonbons maakt. ,,Zo gebruik ik bijvoorbeeld alleen pure chocolade. Melkchocolade bestaat voor een groot deel uit melkpoeder en dat product heeft veel teveel bewerkingen ondergaan.’’ In de chocolade gaat zo min mogelijk suiker. ,,Ik zoek het evenwicht tussen de cacaomassa die heel bitter is, en een volle, Bourgondische smaak.’’ De vulling is zoet door dadels en rozijnen. Net begonnen gebruikte Joke kant-en-klare marsepein van biologische kwaliteit. Tegenwoordig maakt ze de marsepein ook zelf van amandelmeel, rasp van citroen, honing en wat poedersuiker voor de stevigheid. Ze begon voorzichtig, met de beste grondstoffen en recepten die ze her en der vond. Daarnaast behaalde ze het HACCP-certificaat. Bij Robert van Beckhoven -het bekende jurylid van Heel Holland Bakt- haalde ze haar certificaat voor patisserie en bonbonnerie. ,,In het begin was het zoeken: bonbons maken is echt een ambacht. Vooral de temperatuur is heel belangrijk,’’ weet Joke die leerde van haar fouten. ,,Als je dat niet onder de knie hebt, ontstaat er een grote ramp in je keuken.’’ Door het tempereren ontstaan er kristallen die zorgen voor een perfect afgewerkt product met een harde beet. ,,Bovendien ploppen ze zo uit de vormen doordat de chocola wat krimpt.’’
Johanna Chocola heeft standaard drie verschillende bonbons in het assortiment. De Pyramide, een typisch Austerlitz’ product in de vorm van het monument, met noot- en marsepeinvulling en een in biologische cognac gewelde rozijn. De VierseizoenenBonBon met de vier favoriete smaken van de maker (marsepein, noten, koffie, sinaasappel) en de Truffel, met een vulling van room, boter en echte vanille.
Bonbons van Johanna Chocola zijn te koop bij het Beauforthuis in Austerlitz, Boekhandel Jacques Baas in Driebergen, Theetuin en seizoenswinkel Kraaybeekerhof in Driebergen en op vrijdag bij Joke thuis. Bel gerust om te bestellen!
Johanna Chocola
Oude Postweg 18, Austerlitz
Tel: 06-37376657
E-mail: jmvdburg@gmail.com
Website: www.johannachocola.nl