De hockeyers van Schaerweijde: handhaving in de hoofdklasse.
De hockeyers van Schaerweijde: handhaving in de hoofdklasse. Eigen foto Schaerweijde

Manenschijn nieuwe technisch directeur Schaerweijde Zeist

29 juni 2023 om 05:10 Hockey

ZEIST De handhaving van de hockeyers van Schaerweijde in de hoofdklasse betekent dat de Zeister club kan doorbouwen aan een stabiele hoofdklasser. Er zijn drie pijlers: sportief, financieel en organisatorisch.

,,Alle drie hebben ze met elkaar te maken”, vertelt bestuurslid Peter de Bruin van Schaerweijde. ,,De drie elementen van dit bouwwerk moeten in evenwicht zijn. Als het sportief goed gaat, maar je hebt financieel niets in de melk te brokkelen, wordt het vrij lastig. Zowel organisatorisch, sportief als financieel hebben we onze zaken op orde.”

STABIELE FACTOR

Na het lijfsbehoud op het hoogste hockeyniveau van de mannen heerst er een positieve sfeer in de club. Sportief moet Schaerweijde zich de komende jaren verder ontwikkelen. De mannen moeten in de hoofdklasse uitgroeien tot een stabiele factor. ,,Er komen twee generaties met de ploeg Onder 16 en Onder 18 aan die afgelopen weekeinde de NK-finale hebben gewonnen. Dat beleid werpt zijn vruchten af. In de Onder 18 zitten drie, vier jongens die volgens de kenners over twee jaar met gemak in de hoofdklasse kunnen spelen.”

JAN WEVERHAL

Op financieel terrein zijn er nog stappen te maken. In samenwerking met Shot gaat Schaerweijde de Jan Weverhal verbouwen tot vijf binnenpadelbanen, al loopt de exploitatie niet direct via de club. De vereniging zoekt sponsors, zodat er meer financiële armslag komt. ,,Verwacht alleen niet dat we ineens in het linkerrijtje van de hoofdklasse spelen. We zijn geen Kampong of Bloemendaal, maar zullen stap voor stap verder bouwen. Lucas Veen vertrok twee jaar geleden naar HGC. Dat willen we niet meer. Thies Bakker en Pepijn Leenhouts komen uit eigen kweek. Die blijven hier.”

TIJDSCHRIFT

Ook op organisatorisch vlak liggen er uitdagingen. Corona sloeg een gat aan vrijwilligers die bereid zijn iets te doen voor de club. ,,Vorige week is de honderdste ‘Weekly’ de deur uitgegaan. Die is ontstaan in de periode dat leden niet naar de club mochten komen. We wilden onze leden zo goed mogelijk op de hoogte houden onder het motto om de vereniging tijdens corona thuis te krijgen. Dat is een magazine geworden dat niet onder doet voor een gemiddeld tijdschrift. Het is belangrijk dat leden naar de club komen. De organisatie moet verder omhoog.”

VOORBEELD

Een goed voorbeeld is Albert Kees Manenschijn. Komend seizoen is hij niet alleen trainer van het eerste mannenteam, maar ook technisch directeur. ,,Het is de bedoeling om de top en breedte met elkaar samen te brengen”, legt De Bruin uit. Manenschijn is enthousiast over zijn nieuwe functie. ,,De volgende stap is om de professionals binnen Schaerweijde beter met elkaar te laten samenwerken. Daar ben ik voor aangesteld. Dat beleid gaan we verder onder de loep nemen. Met Enzo Torossi hebben we een nieuwe hoofd opleidingen aangesteld die zich met de topjeugd van Schaerweijde gaat bezighouden. Ik ben dan de schakel tussen alle professionals die voor de club werken.”
Manenschijn gaat met een goed gemoed richting komend seizoen. ,,Na de handhaving is er een positieve vibe, waardoor we het team sterker kunnen maken. We hebben al een paar spelers gehaald, maar we hebben er nog een paar nodig.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie