Jur van der Have (midden) aan de bal namens Schaerweijde.
Jur van der Have (midden) aan de bal namens Schaerweijde. Schaerweijde

Zeistenaar Jur van der Have houdt geloof in zijn hockeyclub Schaerweijde

15 mei 2023 om 16:35 Hockey

ZEIST Hockeyer Jur van der Have (24) staat met Schaerweijde aan de vooravond van cruciale play-out-duels om lijfsbehoud in de hoofdklasse. De geboren en getogen Zeistenaar is er klaar voor.

Al vanaf zijn zesde hockeyt Jur van der Have voor Schaerweijde. Voetballen deed hij slechts een jaartje bij Jonathan. ,,Maar ik kon er niet zo veel van”, zegt de topschutter van Schaerweijde met gevoel voor zelfspot. Van der Have doorliep de jeugdopleiding van Schaerweijde en begon in de B- en A-junioren echt op te vallen, samen met Mats Marree. Als tweedejaars A-junioren maakten ze zes jaar geleden hun debuut in de hoofdmacht van de Zeister hockeyclub.
Verdediger Marree schopte het tot aanvoerder, Van der Have zorgt voor de doelpunten. Drie dagen nadat het nieuws naar buiten kwam dat Marree komend seizoen bij Kampong speelt, overheerst er vooral trots bij zijn ploeggenoot dat hij de stap naar de Nederlandse top maakt. ,,Voor ons is het heel jammer, maar Mats heeft bij ons laten zien hoe goed en belangrijk hij is. Ik gun hem deze stap. Dat is wat er overheerst: ik vind het mooi dat hij er alles uit gaat halen.”

FOCUS

Zover is Van der Have nog niet. Bovendien ligt de focus op lijfsbehoud in de hoofdklasse. ,,Ik bekijk het per seizoen. Er is nog veel te doen, maar ik vind dat ik mezelf goed ontwikkel. Ooit zou ik het best wel willen, maar ik ben er nu niet mee bezig. We willen ons met Schaerweijde handhaven in de hoofdklasse”, vertelt de hockeyer.
Een verrassing was het niet dat Van der Have in het hockey belandde. Zijn vader heeft een verleden bij Schaerweijde en enthousiasmeerde zijn zoons voor de sport. Doordat Jur en zijn broer in De Kuil gingen hockeyen, werd Van der Have senior ook weer bij de club betrokken. Ondertussen raakte Jur besmet met het coachvirus. Bij Schaerweijde traint hij de A1. ,,Ik doe het vooral omdat ik het leuk vind, niet omdat ik ambities heb richting het trainersvak. Het is een leuk team. Ik identificeer me met die jongens. Ze zitten op dezelfde school als ik waar ik zat, De Breul. Bovendien zijn ze heel talentvol, dus ik kan veel van ze vragen. Die combinatie is reteleuk.”
De komende weken wordt ook van Van der Have veel gevraagd. Volgende week woensdag starten de play-outs voor lijfsbehoud. Van de topschutter, die acht competitiedoelpunten maakte en met zijn ploeg hoogstwaarschijnlijk aantreedt tegen Nijmegen, wordt scherpte verwacht. ,,Wij hebben genoeg kwaliteiten om in de hoofdklasse te blijven. We hebben vertrouwen in een goede afloop, maar nemen onze tegenstander bloedserieus. Er zit best wat spanning op.”

SCENARIO

Schaerweijde begint volgende week met een uitduel, zaterdag 27 mei is de thuiswedstrijd, eventueel gevolgd door een derde wedstrijd die in Nijmegen plaatsvindt. In een positief scenario handhaaft Schaerweijde zich en kan de club doorgroeien naar een stabiele hoofdklasser. ,,We hebben een supergoede jeugdopleiding met veel talent. Achter de schermen is de club hard op zoek naar versterkingen. We moeten ons eerst zien te handhaven. Dat is wel belangrijk om die groei door te maken.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie