Gert van Ewijk op de speelplaats voor zijn huis in Brugakker.
Gert van Ewijk op de speelplaats voor zijn huis in Brugakker. René Borkent

Zeist kiest: ZeisterBelang vertelt ‘het eerlijke verhaal’

27 januari 2022 om 12:00 Verkiezingen

ZEIST In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart interviewt onze verslaggever René Borkent de nummers 2 van de plaatselijke politieke partijen.

Gert van Ewijk is de nummer 2 op de lijst van ZeisterBelang. In zijn beroepsleven is hij projectleider maintenance en onderhoud bij een grote landelijk opererende elektrotechnische installateur. Voordien was hij 20 jaar zelfstandig ondernemer. 

door René Borkent 

Van Ewijk was al eerder politiek actief, maar stopte in 2019. ,,Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo heb ik twee jaar geleden samen met Hannie van Kippersluis ZeisterBelang opgericht.’’ Van Kippersluis is het huidige raadslid van de partij. 

Gezonde begroting

ZeisterBelang wil zich volgens Van Ewijk van andere partijen onderscheiden door ‘het eerlijke verhaal’ te vertellen. ,,Als de gemeentelijke financiën niet kloppen, dan zeggen wij dat. Keer op keer de reserves aanspreken om een begroting kloppend te krijgen is een heilloze weg. Bij een gezonde begroting vaart iedereen wel: de gemeente Zeist én de inwoners van Zeist.” 

Energietransitie

De energietransitie is een dossier dat niet goed gaat, stelt Van Ewijk. ,,Met die paar windmolens en zonnepanelen kan Nederland de energietransitie helemaal niet aan. Ondertussen zijn de overheden wel bezig de mensen op kosten te jagen met warmtepompen die maar een levenscyclus van 10 jaar hebben. Als je een comfortabele temperatuur in huis wilt hebben, zeg 21 graden, dan is dat met alleen een warmtepomp niet realiseerbaar. Dan moet je toch extra elektriciteit hebben, uit bijvoorbeeld zonnepanelen voor het leveren van aanvullende energie. Die leveren ook maar 10 jaar optimaal rendement. Conclusie is dat wij, vóórdat de nieuwe technieken er waren, alvast gestart zijn met de energietransitie”. 

5G discussie

En dan de 5G discussie. ,,Mensen hadden klachten die zij relateerden aan 5G, nog voordat 5G bestond. Op zo’n moment moeten gemeenten zeggen: we openen een meldpunt en gaan uw klachten verzamelen. We moeten mensen uitleggen dat er geen verband is tussen 5G en elektromagnetische straling. Dan wordt de hele dialoog anders.’’ 

Sociaal-economisch

Problemen van mensen serieus nemen, ook op sociaal-economisch gebied, dat vindt ZeisterBelang belangrijk. “Voor ons is iedereen gelijk, wie ondersteuning nodig heeft moet die ook krijgen. Zo is voor iedereen een goede leefomgeving belangrijk.’’

Bereikbaarheid

Het grootste probleem op het gebied van verkeer in Zeist ziet Van Ewijk op het traject Driebergseweg, Eerste en Tweede Dorpsstraat en Utrechtseweg. ,,De Dorpsstraten zijn daarbij de knelpunten.’’ Van Ewijk vraagt om een studie naar een mogelijke tunnel vanaf station Driebergen-Zeist tot aan de andere kant van Zeist. ,,Die komt de leefbaarheid en de verkeersdruk ten goede, de natuur blijft in stand en Zeist blijft bereikbaar.’’ 

Busstation

Het Zeister busstation zou verplaatst moeten worden naar station Driebergen-Zeist, vindt Van Ewijk. Er is dan direct een aansluiting op het treinverkeer. De plek van het huidige busstation kan dan een ontsluitingsweg worden. 

Kijk naar Veenendaal

Zeist zou naar Veenendaal moeten kijken, vindt Van Ewijk. ,,Daar speelden dezelfde problemen, totdat de supermarkt Miro kwam met een grote gratis parkeerplaats. Nu loopt het winkelend publiek zó van de parkeerplaats naar de hoofdstraat van het dorp.’’ 

Regiofunctie

En die regiofunctie van Zeist? Van Ewijk: ,,Die staat onder druk. Zeist ondervindt concurrentie van Utrecht en Amersfoort. Je ziet in Zeist het aantal winkels drastisch teruglopen en winkelgebieden verpauperen. Voor een groot deel heeft dit te maken met de huurprijzen, de veranderingen in de economie maar ook de intensieve, langdurige verbouwing van de Slotlaan heeft hier geen goed aan gedaan.”

De gemeente Zeist zou een actiever beleid kunnen voeren om bijvoorbeeld startende ondernemers te faciliteren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie