Ook vorig jaar was het Zeister Slot Toernooi op de velden van sportpark Dijnselburg in Zeist.
Ook vorig jaar was het Zeister Slot Toernooi op de velden van sportpark Dijnselburg in Zeist. Mathijs Achterberg

38ste editie Zeister Slot Toernooi

23 mei 2023 om 10:23 Sport

ZEIST Honk- en softbalclub Firebirds is in het pinksterweekeinde gastheer van de 38ste editie van het legendarische Zeister Slot Toernooi. De deelnemerslijst is indrukwekkend.

Zonder corona was het Zeister Slot Toernooi komende zaterdag aan een lustrumevenement begonnen, maar door de twee pandemiejaren is het jaarlijkse toernooi toe aan zijn 38ste editie. Niet slecht in de wetenschap dat het evenement in 1983 zijn oorsprong vond, nadat het eerste softbalteam van Phoenix, nu Firebirds, de titel pakte. Dus moest er iets worden gevierd.
Dat gebeurde in 1984 met het zogenoemde Centennial Tournament, de voorloper van het Zeister Slot Toernooi. Amerikanen van de legerbasissen in Soesterberg en Duitsland kwamen naar de velden van Phoenix, onder de rook van station Driebergen-Zeist.
Het Zeister Slot Toernooi groeide de afgelopen decennia uit tot een evenement van naam en faam. In Nederland behoorde het tot één van de twee grote softbaltoernooien, naast die van Bill Jeffreys in Haarlem. Dat toernooi bestaat niet meer. ,,Ik durf daarom bijna zeker te zeggen dat wij het grootste softbaltoernooi huisvesten, naast het EK en WK om”, vertelt medeorganisator Mathijs Achterberg.
Vanaf komende zaterdag is sportpark Dijnselburg drie dagen de pleisterplaats voor softbalminnend Nederland. De nationale ploegen van België, Groot-Brittannië, Tsjechië, Duitsland en Nederland komen naar Zeist, gevolgd door de clubteams van Amager Vikings uit Denemarken en Caribenos de la Laguna uit Tenerife. Dagelijks wordt er om 09.00 uur afgeslagen. Wedstrijden lopen tot in de avond door.


FLINKE ORGANISATIE

Alleen al door de teams en hun staf lopen er al tussen de 120 en 140 mensen rond op de velden. Publiek is van harte welkom om de wedstrijden te volgen. Aan het toernooi ging een flinke organisatie vooraf. ,,We moeten het aanmelden bij de wereldbond WBSC”, legt Achterberg uit. ,,Omdat het om een internationaal toernooi gaat, kunnen er punten worden verdiend voor de ranglijst. Daarnaast hebben we uitgebreide catering en alles op en rond het veld geregeld. Gelukkig hoeven we geen veld op te bouwen. Dat scheelt heel veel werk.”
Naast de zeven mensen in de organisatie leunt Firebirds op vrijwilligers die bereid zijn om het toernooi vlekkeloos te laten verlopen. De club zorgt voor barbezetting, een veldploeg van vijf man en een EHBO-team. ,,Ik schat dat er per dag zo’n dertig tot veertig vrijwilligers aan de slag zijn. De grootste uitdaging is nog om die mensen te vinden. Daar zijn wij als club geen uitzondering in.”
Op zaterdag 27 en zondag 28 mei vanaf 9.00 uur zijn de poulewedstrijden, op maandag 29 mei volgt de knock-out-fase. De finale is rond 15.00 uur, gevolgd door de prijsuitreiking door toernooidirectrice Kristina Graafstal. De winnaar krijgt een beker. Daarnaast zijn er ook nog individuele prijzen voor de rookie of the year, voor de meest ‘gestolen’ honken, de homerunking, beste slagman, beste pitcher en de meest waardevolle speler. Coaches van elk team mogen een suggestie doen.
Zie: zeisterslottournament.com

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie