Mocht de fusie doorgaan, dan verlaat FZO sportpark Blikkenburg.
Mocht de fusie doorgaan, dan verlaat FZO sportpark Blikkenburg. Stan Bos

SV Zeist en FZO zetten stappen richting fusie

29 november 2022 om 07:21 Voetbal

ZEIST De fusiebesprekingen tussen de Zeister voetbalclubs SV Zeist en FZO gaan een nieuwe fase in. Beide partijen hielden een positief gevoel over aan het gesprek met sportwethouder Angèle Welting.

door Stan Bos

Danny van Grondelle, die namens beide verenigingen woordvoerder is, spreekt van ‘een constructief gesprek’ met de D66-wethouder. SV Zeist en FZO zaten met Welting om tafel om hun fusieplan aan haar kenbaar te maken. ,,Alle opties liggen open”, laat Van Grondelle weten. ,,De gemeente vindt het alleen jammer dat we vrij laat zijn, omdat het masterplan buitensportaccommodaties vergevorderd is, maar ze staan er open in. Nu gaan we samen verder om wat zaken uit te zoeken.”

LANGDURIG PROCES Twee weken geleden onthulde deze krant dat SV Zeist en FZO een commissie van elk drie leden van beide verenigingen aan het werk hebben gezet om een fusie te onderzoeken. Achter de schermen wordt al langere tijd gesproken over een mogelijke samensmelting tussen de voetbalclubs. De eerste gesprekken dateren al van tien jaar geleden, maar op het moment dat er spijkers met koppen moesten worden geslagen, liepen de gesprekken spaak.


VRIJWILLIGERSTEKORT Anno 2022 is alles anders. Het besef dat bestaanszekerheid als kleine club niet vanzelfsprekend is, is ook bij SV Zeist en FZO ingedaald. Een structureel vrijwilligerstekort is deels op te lossen door samen te gaan. Bovendien kunnen Zeist en FZO op sportief gebied een gooi doen naar de tweede klasse als beide hoofdmachten de krachten bundelen. Het DNA van de verenigingen ligt dicht bij elkaar.

HUISWERK Toch is er nog het nodige huiswerk te doen. Statuten moeten worden bekeken, overleg met de KNVB is nodig om te kijken hoe alle teams in het volgende voetbalseizoen probleemloos kunnen integreren in de competitie. 

PARTNERS Het masterplan buitensportaccommodaties is tijdelijk ‘on hold’ gezet. ,,Zowel Zeist als FZO heeft te maken met partners. Wij werken met Zeist op Dijnselburg samen met honk- en softbalvereniging Firebirds, FZO zit op hetzelfde terrein als Patria”, legt Van Grondelle uit. ,,De laatste tijd hebben we een haalbaarheidsstudie gedaan. Nu is er een voedingsbodem gelegd voor de volgende stap. Beide verenigingen gaan de diepte in. Volgens mij is dat een goed teken.”

STEUN VAN DE GEMEENTE Nu de inleidende beschietingen met de gemeente achter de rug zijn, worden achter de schermen de volgende stappen gezet. Van Grondelle: ,,Het is heel simpel. Als de gemeente het niet zou zien zitten, dan was het klaar geweest. Wij hebben steun van de gemeente nodig. De gemeente beseft ook dat veel amateurvoetbalverenigingen het moeilijk hebben. Na corona is dat niet veel beter, ook door de energiecrisis. Kleine clubs hebben het moeilijk, dus het is niet raar dat verenigingen op zoek zijn naar vormen van samenwerking.”

UITKOMST Wethouder Welting laat via de gemeentewoordvoerder weten dat ‘beide clubs in gesprekken met mij hun fusieplannen hebben toegelicht. Die gaan we nu nader bekijken. Over de uitkomst kan ik nu nog niets zeggen’. Van Grondelle: ,,We gaan aan de slag met het huiswerk. Volgende week vrijdag moeten we ons plan indienen bij de gemeente. Deze week komen de commissies van beide clubs en de voorzitters opnieuw bij elkaar.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie