SV Zeist speelde zaterdag bij DOSC en won met 2-3.
SV Zeist speelde zaterdag bij DOSC en won met 2-3. Stan Bos

Fusie tussen SV Zeist en FZO dichterbij dan ooit

14 november 2022 om 12:55 Voetbal

ZEIST De voetbalclubs SV Zeist en FZO praten achter de schermen al enige weken over een mogelijke fusie. Beide partijen zijn optimistisch, al hebben de verenigingen nog wel de zegen nodig van de gemeente.

door Stan Bos

Over een mogelijke fusie tussen beide voetbalclubs wordt al meer dat tien jaar gesproken. SV Zeist wilde alleen nooit weg van Dijnselburg, terwijl de wortels van FZO stevig zijn verankerd op Blikkenburg. Toch is er beweging, want in de coulissen is duidelijk dat FZO bereid is om de stap naar Dijnselburg te maken. Alleen is daar bij een verdubbeling van het ledenaantal wel een verbouwing nodig om alle teams te kunnen huisvesten.


GOEDE ZAAK SV Zeist-voorzitter Evert Terpstra laat weten open te staan voor een fusie. ,,Wij kunnen elkaar alleen maar versterken”, aldus de preses. ,,Ook rond 2012 hebben we al gesprekken gehad, maar toen voelde FZO er niet voor om onze kant op te komen. Qua vrijwilligers, spelers en jeugd zou het een goede zaak zijn als de twee verenigingen fuseren. En begin 2023 staat er bij ons al een verbouwing gepland, dus er staat het nodige te gebeuren.”

ACHTERBANNEN Ook de achterbannen van beide verenigingen zijn, naar verluidt, positief over de plannen. De gemeente Zeist is met zeven voetbalclubs (DOSC en Austerlitz meegerekend) ruim bedeeld. Fusiegesprekken zijn niet van vandaag of gisteren, maar nooit kwam er iets van de grond. Nu wel. De massale verhuizing van het zondag- naar het zondagvoetbal betekent dat er in Zeist alleen nog op zaterdag wordt gevoetbald. Alle verenigingen vissen in dezelfde vijver van spelers en sponsoren. Het nut van een fusie mag duidelijk zijn.


VOLOP GESPREKKEN Achter de schermen worden de laatste weken volop gesprekken gevoerd tussen beide clubs. SV Zeist en FZO riepen allebei een werkgroepje in het leven. Daarin zitten drie leden van elke vereniging die lang aan SV Zeist en FZO zijn verbonden en weten hoe de hazen lopen in het Zeister voetbal. Beide werkgroepen kwamen tot de conclusie dat beide clubs goed bij elkaar passen, ook op basis van de laatste wedstrijden die de eerste teams van de verenigingen tegen elkaar afwerkten.


REËELE MOGELIJKHEID Ook FZO-voorzitter Peter van den Oudenalder staat open voor een fusie en bevestigt dat er gesprekken zijn gevoerd. ,,Het is heel serieus besproken”, aldus de preses. ,,Kijkend naar de toekomst denk ik dat dit een reële mogelijkheid is. We hebben hetzelfde DNA en kunnen het goed met elkaar vinden. Ik denk ook dat we elkaar sterker maken. Corona heeft veel impact gehad. Bestuurlijk doen we het bij FZO met vier mensen. Dat is best pittig.”


SPORTWETHOUDER De haalbaarheid moet nog nader worden getoetst bij de gemeente. Deze week zitten SV Zeist en FZO afzonderlijk van elkaar om tafel met sportwethouder Angèle Welting om de voorgenomen plannen toe te lichten en te toetsen of er gemeentelijke steun is voor een samensmelting. Op sportpark Blikkenburg wordt namelijk binnenkort, in lijn met het masterplan buitensportaccommodaties, een nieuw gebouw neergezet waar FZO en Patria gebruik van zouden gaan maken.
Eén van de meest betrokken mensen op de achtergrond is gematigd optimistisch over de slagingskans: ,,Een fusie is dichterbij dan ooit.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie