Rien Alderliesten is terug op de tennisbanen van Shot uit Zeist.
Rien Alderliesten is terug op de tennisbanen van Shot uit Zeist. Stan Bos

Rien Alderliesten uit Zeist terug bij Shot na ‘topervaring in Amerika’

22 mei 2023 om 16:09 Tennis

ZEIST Twee jaar tenniste Rien Alderliesten (20) van Shot uit Zeist in Amerika. In Alabama combineerde de Zeistenaar sport en studie. Dat maakte de ervaring onvergetelijk. ,,Je wordt in het diepe gegooid.”

Tweeënhalve week is Rien Alderliesten terug in Nederland. De warmte van Amerika’s diepe zuiden met haar rijke geschiedenis en de uitstapjes naar Florida ruilde hij in voor het kwakkelende voorjaar in zijn thuisland. ,,Ik mis het wel heel erg”, zegt Alderliesten op het terras bij Shot. ,,Aan de andere kant heb ik hier goede vooruitzichten. Na de zomer begin ik in Amsterdam aan de opleiding tandheelkunde en kan ik hier bij Shot bij diverse teams meedoen.”

OVERBORDER

Alderliesten tenniste twee jaar in Amerika aan de Universiteit van Montevallo in de staat Alabama. Met dank aan het Belgische bedrijf Overborder, dat erin is gespecialiseerd om atleten naar de Verenigde Staten te krijgen, kon hij er twee jaar tennissen en studeren. ,,Er waren meerdere opties in Amerika, zoals in Florida, maar het team en de coaches in Alabama leken me gezelliger en hechter. Ik zat op een mooie campus waar alles goed is geregeld. De mensen zijn heel open.”

GASTVRIJHEID

Dat gevoel van gastvrijheid werd nog eens onderstreept toen er een paar inwoners uit Montevallo bij wedstrijden kwamen kijken en uit enthousiasme het team en de coaches thuis uitnodigden voor een barbecue. ,,Dat hebben we ook gedaan. Ruim twee weken geleden waren ze ook bij onze diploma-uitreiking. Typisch Amerikaans en een leuke ervaring.”
Twee jaar was het hard werken voor Alderliesten. Drie dagen per week zat hij, voordat hij in de schoolbanken werd verwacht, van half zeven tot acht in de sportschool. Na een snelle douche en het ontbijt volgde hij biologielessen. ’s Middags om drie uur stond hij op de tennisbaan, vaak tot een uur of zes. Na het douchen en eten moest hij huiswerk maken, voordat hij nog wat met zijn vrienden ging doen of op tijd op bed lag, omdat de wekker de volgende ochtend vroeg rinkelde.

ZES KEER PER WEEK OP DE BAAN

In de twee jaar Amerika maakte de tennisser van Shot een grote persoonlijke ontwikkeling door. Op zijn achttiende was hij van de ene op de andere dag op zichzelf aangewezen. ,,Ik ging er in mijn eentje naartoe, kende niemand en zat aan de andere kant van de wereld. Dan moet je zelf alles uitzoeken. Je wordt in het diepe gegooid en zit je ineens in je eigen appartement. Dat heeft me als persoon gevormd. Op tennisgebied ging het hard. Ik deed veel ervaring op en ik ben zelfverzekerder en fitter geworden. Hier stond ik drie à vier keer per week op de baan, daar zes keer.”
Aan zijn tijd in Amerika hield Alderliesten vrienden voor het leven over. Hoewel de Zeistenaar niet verwacht om professioneel tennisser te worden, hoopt hij nog wel zo veel mogelijk uit zijn carrière te halen. ,,Internationale toernooien zou ik graag willen spelen, maar daar moet je eerst binnenkomen om punten te krijgen. Je moet dan denken aan ITF-toernooien waar de top-100 niet in actie komt.”
Voor Alderliesten wacht met zijn studie en tennis bij Shot een nieuw hoofdstuk. ,,Maar Amerika was heel mooi, ik kan het iedereen aanraden. Het was een topervaring.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie