Denny Mater gaat aan de slag als nieuwe coach van Austerlitz.
Denny Mater gaat aan de slag als nieuwe coach van Austerlitz. Privéfoto

Denny Mater wil met Austerlitz naar de vierde klasse

16 augustus 2022 om 12:32 Voetbal

ZEIST Voetbalclub Austerlitz strikte met Denny Mater (25) vlak voor de start van de voorbereiding een nieuwe trainer. ,,Tegenwoordig zijn er veel meer prikkels dan voetbal.”

door Stan Bos

Eindelijk kon Denny Mater zijn zomervakantie plannen zonder rekening te moeten houden met de seizoenstart. Totdat hij eind juni in contact kwam met SV Austerlitz. Door het plotselinge vertrek van Conner van der Werf was de voetbalclub driftig op zoek naar een nieuwe trainer. Mater, die in Amerongen woont, had wel oren naar de functie om weer hoofdtrainer te zijn van een eerste elftal. Deze week leidt hij zijn eerste training, nadat Mater vrijdag terugkeerde van een welverdiende vakantie aan het Italiaanse Comomeer.

MUSKETIERS Met zijn 25 lentes is Mater al behoorlijk ervaren in de trainerswereld. Een paar jaar geleden stond hij plotseling als eindverantwoordelijke voor de groep bij Musketiers in Elst toen de trainer, bij wie hij stage liep, de wacht kreeg aangezegd. 

VALLEIVOGELS Tot afgelopen november was Mater werkzaam voor Valleivogels uit Scherpenzeel, waar hij eerst de JO19 en later het tweede elftal onder zijn hoede had. Mater koos voor zichzelf, omdat hij niet zichzelf kon zijn en gunde zichzelf een rustperiode.

SUPPORTER In december en januari rinkelde weliswaar zijn telefoon om ergens tussentijds in te stappen of vanaf het seizoen 2022-2023. Dat zag Mater op dat moment niet zitten. ,,Ik geef alles bij een club als ik daar in dienst ben, maar kan ook heel goed van het voetbal genieten als supporter. Ik hoef dus niet per se trainer te zijn. Komt er wat, dan komt er wat. Zoniet, dan heb ik zo veel andere dingen om van te genieten”, legt hij die keuze uit.

KANSEN ,,Daarom besloot ik vorig seizoen niets meer te doen. In juni en juli komen er alleen kansen voorbij, omdat een trainer bijvoorbeeld alsnog weggaat. Bij Austerlitz gebeurde dat. Ik kreeg een berichtje van een collega-trainer die zei dat dit volgens hem een prima kans is bij een kleine vereniging die op zoek is naar een trainer voor het eerste elftal.”

INTENS GESPREK Er volgde een intens gesprek van ruim twee uur waaraan Mater een goed gevoel overhield. Bij gesprek twee zaten er meteen zeven mensen aan tafel. ,,In de goede zin van het woord vond ik dat wel bijzonder. Mensen zijn betrokken bij de club. Ook dat tweede gesprek ging goed. Van het bestuur kreeg ik een goed beeld van de vereniging, maar een beeld van wat er op het veld loopt, had ik niet.”

POTENTIE Toch durft Mater het avontuur aan. Austerlitz degradeerde vorig seizoen met een flink aantal punten. Potentie is er volop. ,,De vorige trainer heeft het de eerste periode aan de praat gekregen, het is aan mij om dat nog een keer te proberen. Lastig zal het best worden. We spelen tegen allemaal vierdeklassers in de vijfde klasse, omdat die vijfde klasse er vorig seizoen nog niet was.”
,,Het doel van de club is promotie. Daar gaan we ook zeker een poging toe doen. Ik kijk er naar uit om weer op het veld te staan, dat is namelijk de reden waarom ik mijn papieren heb gehaald.”

LEEFTIJD Zijn leeftijd (25) is voor Mater geen issue. Sterker, het is een voordeel, denkt hij in deze tijd. ,,Het trainersvak is een ervaringsvak. Trainers die jaren zelf hebben gespeeld, zijn natuurlijk heel andere trainers dan dat ik ben, want de ervaring op het veld heb ik niet als speler. Ondanks dat ik boven de groep sta, denk ik dat ik beter en dichter op de spelers kan zitten door mijn leeftijd, zo heb ik dat altijd ervaren.”

MEER PRIKKELS ,,Tegenwoordig zijn er veel meer prikkels dan voetbal. Van de oudere generatie hoor je vaak: ‘Als ik vroeger moest trainen, liet ik daar alles voor schieten’. Deze generatie heeft dat veel minder. Daar moet je mee omgaan. Ik denk dat ik dat kan. Ik heb veel geleerd van Jacco Kampert, zowel als trainer als mens. Ik wil dat heel graag gaan gebruiken. Dat ik hem daar dankbaar voor ben, weet hij. We zijn vandaag de dag goede vrienden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie