De Saestum-vrouwen vieren feest na de 1-3 zege bij DTS'33 Ede. Tweede links gehurkt is coach David Romijn.
De Saestum-vrouwen vieren feest na de 1-3 zege bij DTS'33 Ede. Tweede links gehurkt is coach David Romijn. Simone de Vette

Voetbalsters Saestum uit Zeist winnen kampioenschap

16 mei 2022 om 14:00 Voetbal

ZEIST De voetbalsters van Saestum veroverden zaterdag de titel in de topklasse. ,,Er staat een team dat elke week op zo’n hoog mogelijk niveau wil presteren”, aldus trainer David Romijn.

Stan Bos

Trots. Dat is toch wel het gevoel dat overheerst bij David Romijn. De trainer van de voetbalsters van Saestum vindt het vooral mooi dat hij ‘bij deze groep mag horen’. Het is een selectie met een groot zelfreinigend vermogen, continu op zoek naar verbeterpunten. ,,Er waren dit seizoen wedstrijden waarin we bij rust al met 3-0 of 5-0 voor stonden en de speelsters halverwege zelf aangaven waar het nog beter kon. Bij Eldenia stonden we met 3-0 voor, maar gingen we in de tweede helft op een andere manier druk zetten om er nog meer uit te halen. Uiteindelijk werd het 8-0.”
Romijn geniet van die manier van werken. De Utrechtse coach helpt de groep, zoals hij dat zelf zegt. ,,Dat geeft een gevoel van gelijkwaardigheid. Het is ook gewoon een heel leuke groep om mee te werken. Wij zijn de enige topklasseploeg die drie keer in de week traint. Vaak kunnen we daardoor in het laatste kwartier van de wedstrijd het verschil maken. Los daarvan: er zijn speelsters die vakanties hebben afgezegd om erbij te zijn. Ze doen en laten er veel voor om er alles uit te halen.”
De titeljacht was sinds afgelopen zomer, toen de voorbereiding op het seizoen startte, al het doel. Bij Saestum ligt de lat immers hoog. Toch had Romijn, ondanks de straatlengte voorsprong op de concurrentie, nog geen moment dat hij dacht: nu kunnen we dat kampioenschap niet meer mislopen. Misschien heeft zijn voorzichtige karakter ermee te maken. ,,Ik heb de ploeg dit seizoen ook niet zozeer zien groeien, want los van de ranglijst staat er een team dat elke week op zo’n hoog mogelijk niveau wil presteren.”

GEEN PROMOTIE
Het kampioenschap in de topklasse levert geen promotie op. Boven de topklasse zit alleen nog het betaalde vrouwenvoetbal, maar dat is een gesloten competitie. Prikkelt de gedachte nooit om daarin aan te sluiten? ,,Wij oefenen vrij veel tegen betaalde clubs, ook omdat het heel leuk is om je met die ploegen te meten. Tegen ADO Den Haag verloren we met 2-0 in de beker en van PSV in een oefenwedstrijd met 1-0. Als je met die ploegen wilt meekomen, moet je van drie naar vijf trainingen in de week. Je komt dan in een heel ander regime met meer trainen, nog gezonder eten en goed slapen. Dat is heel andere koek.”

Elke week waren wij goed

Zaterdag pakte Saestum de titel dankzij de 1-3 zege bij DTS’33 Ede. De doelpunten kwamen op naam van Lisanne Hogeveen (2x) en Katoucha Patra. ,,We kregen de schaal met daarop de tekst kampioen van Nederland.”, zegt Romijn. ,,Voor mij is dat de eerste keer, maar het gaf me wel het gevoel dat het echt is.”
De prikkel om bij de amateurs de beste te blijven, is ook een uitdaging. ,,Zeker na een vrijwel perfect seizoen. Luxe went snel. Elke week waren wij goed en het is een mooie uitdaging om dat zo lang mogelijk vast te houden. Van de 150.000 vrouwenvoetbalsters spelen de zestien, zeventien beste bij Saestum. Dat doel kunnen we ons elk jaar wel stellen, zonder dat het saai wordt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie