Kelsey en haar teckel: ,, ik had zo veel vertrouwen in Cooper".
Kelsey en haar teckel: ,, ik had zo veel vertrouwen in Cooper". Simon van der Woude

Teckel Cooper ruikt hypo’s

15 november 2022 om 04:12 Achtergrond

ZEIST Op dit moment hebben 1,2 miljoen Nederlanders diabetes en naar verwachting stijgt dit aantal naar 1,5 miljoen in het jaar 2040. Een van hen is Kelsey Vlug (28) uit Zeist.

Dagelijks horen zo’n 150 Nederlanders dat ze diabetes hebben. ,,Diabetes vraagt om veel discipline. Alles wat je eet, doet en zelfs voelt heeft een effect op je bloedglucosewaarden”, zegt Geerdien Hosper-Prinsen, diabetesexpert bij Mediq.

GOED BIJHOUDEN ,,Iemand met diabetes is continu bezig met het goed bijhouden en interpreteren van de glucosewaarden in het bloed, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Het is belangrijk om diabetes goed onder controle te hebben. Alleen zo kun je pieken en dalen en de complicaties die bij diabetes horen voorkomen. Helaas is dat niet voor iedereen even gemakkelijk. Nieuwe innovaties zijn daarom belangrijk om diabetes zo goed mogelijk onder controle te krijgen. Gelukkig is er de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd in nieuwe technologieën en hulpmiddelen, zoals glucosesensoren, die hierbij kunnen helpen en eenvoudig inzicht geven in de glucosewaardes. Hierdoor kunnen mensen met diabetes ondanks hun chronische aandoening een gewoon leven leiden.”

WAARSCHUWEN Ook andere hulpmiddelen en naasten kunnen iemand met Diabetes helpen. Zo helpt teckel Cooper om de hypo’s en hypers van zijn baasje Kelsey Vlug (28) uit Zeist te herkennen en haar te waarschuwen.
Cooper (9) is een teckel. Hij is getraind om de hypo’s en hypers van zijn baasje Kelsey Vlug te herkennen en haar te waarschuwen. Kelsey: ,,Ik heb sinds mijn zesde diabetes type 1. Ik ben slecht instelbaar, heb vaak hypo’s en hypers die ik lang niet altijd tijdig opmerk. Dat knaagde aan mijn zelfvertrouwen.”

VOOR DE VOETEN ,,Mijn hond Cooper die altijd meeging als ik hardliep, liep vaak precies voor mijn voeten. Mijn internist vertelde dat Cooper misschien wel mijn hypo’s en hypers rook. Ik informeerde bij Stichting HERO in Assen, een opleiding om honden tot Diabetic Alert Dog of diabeteshond te trainen. Een teckel hadden ze nog niet eerder als diabeteshond gezien, maar ik had zo veel vertrouwen in Cooper, dat hij de training mocht volgen. Als ik een hypo had, kauwde ik op een watje, en dat vroor ik in. Hetzelfde deed ik als ik een hyper had. Zo leerde Cooper de geuren feilloos te herkennen.”

ZELFVERTROUWEN ,,Bij een hypo waarschuwt hij me door met zijn snuit tegen mij te duwen. Bij een hyper trekt hij met zijn bek aan een halsbandje dat om mijn enkel zit. Ik werk inmiddels zelf als kynologische instructeur bij Spin en Kwispel. Cooper gaat nog steeds met me mee. Dat geeft zelfvertrouwen. Ik durf ook weer in de auto.”

Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie