Wethouder Angèle Welting
Wethouder Angèle Welting René Borkent

Bouwer en exploitant mijden contact met Zeist over Bethesdaterrein

12 april 2023 om 07:23 Achtergrond

ZEIST / DEN DOLDER ,,Ze zijn gewoon gestart, ondanks onze pogingen om het tegen te houden.’’ Dat zei wethouder Angèle Welting dinsdagavond in het Vragenuurtje van de gemeenteraad. En met ‘’ze’’ doelde ze op projectontwikkelaar Schavast en de opdrachtgever Orpea. Die willen op het Bethesdaterrein in Den Dolder zorgwoningen bouwen. 

Omwonenden van het terrein hebben tot de hoogste instantie, de Raad van State, geprobeerd om de bouwactiviteiten op het terrein tegen te gaan. Maar de Raad van State oordeelde dat de plannen in het bestemmingsplan pasten. 

EIGENLIJK TEGEN

De gemeente Zeist kwam al eerder tot die conclusie. De gemeente is eigenlijk tegen de plannen, maar zag ook geen mogelijkheid om de plannen nog tegen te houden. 

FOUTEN

Bij de inwerkingtreding van de Wet Ruimtelijke Ordening in 2013 moesten gemeenten de bestaande bestemmingsplannen digitaliseren. De gemeente Zeist heeft toen, vanwege de grote hoeveelheid, gekozen voor een zogenaamde ‘’koude omzetting’’. Dat hield in dat de nieuwe bestemmingen zo veel mogelijk zouden aansluiten bij de oude. Maar volgens de nieuwe richtlijnen moesten allerlei zaken anders geformuleerd worden en dat heeft geleid tot fouten. Dat heeft de gemeente al eerder erkend.

GEEN IDEE

En zo is bij de omzetting in 2012 het bouwpercentage op het terrein verhoogd van 35 tot 55 procent. Inmiddels heeft niemand bij de gemeente nog enig idee hoe die wijziging tot stand is gekomen. Het is domweg niet meer te achterhalen. 

En zo kon het gebeuren dat Schavast en het Franse bedrijf Orpea, dat wereldwijd particuliere verzorgingshuizen exploiteert, met een bouwplan kwamen waar de gemeente eigenlijk niets voor voelde, maar waartegen ze niets kan doen omdat het plan past in het bestemmingsplan. Schavast -en opdrachtgever Orpea- kunnen meer bouwen dan de gemeente wil. 

MACHTELOOS

Omwonenden hoopten nog op een andere oplossing. Want sinds de afgegeven vergunning noodgedwongen is verleend is er bar weinig gebeurd op het terrein. En er is ook een bepaling die zegt dat wanneer er binnen een half jaar na verlening van een vergunning niets gebeurt de gemeente de vergunning kan intrekken. Maar ,,niets’’ is hier allesbepalend. De aanvragers hoeven maar een schop in de grond te steken en er is ,,iets’’ gebeurd en de gemeente staat opnieuw machteloos. In ieder geval voor een half jaar. En dat is precies wat hier is gebeurd. 

,,We proberen in contact te komen met Orpea Nederland en met Schavast’’, zei Welting dinsdagavond. ,,Maar die partijen zijn niet scheutig in de communicatie. Niet naar de gemeente en niet naar de omwonenden’’, vertelde ze. 

Volgens de omwonenden, die een bezorgde brief schreven naar de gemeenteraad, verkeert Orpea financieel in zwaar weer. 

René Borkent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie