Afbeelding

Presentatie: Joodse onderduikers in Austerlitz

17 september 2023 om 16:44 Achtergrond

AUSTERLITZ Recent onderzoek heeft aangetoond dat in Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder, Huis terHeide en elders in Zeist in totaal honderden joodse mensen onderdoken tijdens de bezetting.Veel meer dan bekend was. Aan al die onderduikers en onderduikgevers is het grote herdenkingsboek ‘Dan komen angst en wanhoop aangeslopen’ (2020) gewijd, een boek van 630 pagina’s en bijna 2,5 kilo. 

De belangstelling voor dat boek heeft alle verwachtingen overtroffen: twee keer op de nationale tv, meerdere krantenartikelen, meer dan 450 kopers en tientallen nieuwe meldingen van onderduiksituaties. Duidelijk is geworden dat onderduiken – een diep-traumatische ervaring – na de bevrijding te weinig aandacht heeft gekregen. Voor meer dan honderd joodse mensen eindigde de onderduik in deze contreien helaas tragisch, meestal door verraad. Zeven onderduikers in Austerlitz werden het slachtoffer van zulke drama’s. Gerrit van der Vorst en Heleen bij ‘t Vuur, die het herdenkingsboek schreven, zijn door de Stichting Lokaal Austerlitz uitgenodigd daar een lezing over te geven. Zij zullen uiteenzetten wat onderduiken inhield en ook andere onderduiksituaties in Austerlitz bespreken. Hopelijk waren die wel levensreddend, maar daarvoor is nog wel aanvullend onderzoek nodig. Nieuwe informatie wordt daarom zeer op prijs gesteld. Alle informatie zal verwerkt worden in een afrondend rapport, ook voor wetenschappelijk onderzoek door de Vrije Universiteit in Amsterdam naar joodse onderduik.

De presentatie is in de grote zaal van het Dorpshuis aan de Schoolweg 2 in Austerlitz, op vrijdag 22 september, 20.00 uur. Toegang is gratis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie