Deelnemers aan de dorpskwis bij de start van de feestweek afgelopen zaterdag. Welk team wint de hoofdprijs?
Deelnemers aan de dorpskwis bij de start van de feestweek afgelopen zaterdag. Welk team wint de hoofdprijs? Carol Dohmen

Heel Austerlitz viert feest: Austerlitz’ Belang bestaat 75 jaar

31 augustus 2022 om 04:10 Activiteiten

AUSTERLITZ Twee jaar na het feitelijke jubileumjaar viert Austerlitz’ Belang haar 75-jarig bestaan. Het bestuur en een groep enthousiaste vrijwilligers organiseren een zinderende feestweek, waarin verenigingen en ondernemers zich presenteren en oude en nieuwe inwoners elkaar ontmoeten. Volgens goed gebruik wordt de week afgesloten met een groot feest met lokale bands op het dorpsplein.

door Carol Dohmen

Op 10 november 2020 bestond vereniging Austerlitz’ Belang (AB) 75 jaar. Vanwege corona kon er geen feest worden gevierd, maar nu is het eindelijk zo ver. Voorzitter Martijn Hartman ziet de feestweek als dé gelegenheid voor oude en nieuwe inwoners om elkaar te ontmoeten. 

UITBREIDING ,,Er zijn veel nieuwe mensen in het dorp komen wonen door de recente uitbreiding. De opening van het Hart van Austerlitz is vanwege corona stilletjes verlopen. Nu kunnen we echt uitpakken en oude en nieuwe inwoners met elkaar verbinden.” 

COÖRDINATIE Bestuurslid Chris de Bruijn woont sinds twee jaar in Austerlitz en nam de coördinatie van het feest op zich. ,,Op alle plekken waar ik gewoond heb, ben ik betrokken geweest bij lokale verenigingen. Ik heb al een feest in onze straat georganiseerd en nu, met anderen, de feestweek.”

BELANGENBEHARTIGING De vereniging heeft als doel de gemeenschappelijke belangen van de inwoners te behartigen. Volgens Hartman weten de mensen AB goed te vinden. ,,We werven actief leden onder de nieuwe bewoners, 60 procent van de huishoudens is lid. Inhoudelijk zijn we betrokken geweest bij de rotonde op de Woudenbergseweg. Natuurlijk staan ook bij ons de uitbreidingsplannen van de KNVB op de agenda en de voorgenomen plaatsing van een zendmast.” 

SAAMHORIGHEID Beide mannen benadrukken het belang van saamhorigheid en binding met het dorp. De Bruijn: ,,Je wilt niet dat Austerlitz een forensendorp wordt. Vanuit mijn werk als psychiater weet ik hoe belangrijk die betrokkenheid is, dat mensen zich gekend weten in hun leefomgeving. Daar zet ik mij graag voor in.” Hartman valt hem bij: ,,In Austerlitz weten mensen wie je bent. Je kunt het sociale controle noemen, maar het betekent dat je altijd om hulp kunt vragen.” De Bruijn: ,,Positief geformuleerd is het sociale cohesie.”

FEESTWEEK Grote feesten zijn onlosmakelijk verbonden met Austerlitz’ Belang. De vereniging, opgericht in 1945, komt voort uit een feestcomité, zoals die direct na de bevrijding overal in Nederland werden opgericht. De Bruijn, enthousiast: ,,Iedereen praat nog over het 200-jarig bestaan van het dorp. Dat is toen zo groots gevierd!’’ 

TIENERAVOND De feestweek is afgelopen zaterdag gestart met een dorpskwis. Dertien teams strijden mee, de uitslag is op zaterdag 3 september, voorafgaand aan het feest. Hartman: ,,We zijn blij dat we voor alle leeftijdscategorieën iets te bieden hebben. Inclusief een tieneravond en graffiti workshops voor jongeren. Iedereen heeft zijn best gedaan. Lokale ondernemers en grote partijen zoals het Beauforthuis, de kerk, eetcafé Ouwekamp en het dorpshuis, ze doen allemaal mee.” Het hele programma is te vinden op www.austerlitzbelang.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie