Afbeelding
gemeente Zeist

De week van de burgemeester van Zeist: Verbinders tussen werelden

25 mei 2022 om 10:06 Column

ZEIST Maandag 16 mei heb ik, samen met gemeentesecretaris René Grotens, een gesprek met Ivo Brughmans; filosoof en politicoloog. Onlangs heeft hij een essay geschreven over de rol en uitdagingen van ‘verbinders tussen werelden’. We spreken over de invulling van de rol van bruggenbouwers in deze polariserende tijd en over uitdagingen en valkuilen daarbij. ’s Middags praat ik bij met een inwoner van Zeist die professioneel betrokken is bij inwonerparticipatie. Hij benadrukt de noodzakelijke gelijkwaardigheid van spelers bij participatie en het belangrijke samenspel tussen inwoners en de ambtelijke professionals.

Dinsdag komt het college van B&W voor het laatst in deze samenstelling bijeen. We nemen besluiten over de jaarrekening 2021, de verkoop van een huurkavel op Beukbergen en de beleidsregels handhaving kinderopvang. Ook delen we de inzichten en herinneringen van vier jaar intensieve samenwerking in een bijzondere (corona)tijd. Met steun van inwoners, maatschappelijke partners en gemeenteraad hebben B&W en ambtelijke organisatie bergen werk verzet. Dat blijkt ook ’s avonds in de gemeenteraad bij het afscheid van de twee wethouders, Marcel Fluitman en Sander Jansen. Zij zijn respectievelijk acht en zeven jaar lid geweest van B&W. Met hun afscheid vertrekt vijftien jaar bestuurservaring. Zij krijgen veel dank en waardering te horen voor hun bijdragen aan een goed (samen) leven in Zeist. Vanwege de duur van het wethouderschap van acht jaar wordt Marcel Fluitman de erepenning van de gemeente Zeist toegekend. In deze raadsvergadering vindt ook de installatie plaats van de wethouders voor de nieuwe periode. Laura Hoogstraten (GroenLinks), Walter van Dijk (VVD), Angèle Welting (D66) en Wouter Catsburg (ChristenUnie-SGP) zijn de wethouders in het nieuwe college van B&W.
Woensdagochtend komt het nieuwe college van B&W voor het eerst bijeen. We stemmen de werkverdeling, de onderlinge vervanging en diverse werkzaamheden op elkaar af. Met plezier en gemotiveerd maken we zo gezamenlijk een nieuwe start. In de loop van de dag heb ik nog besprekingen over de vluchtelingenopvang Kamp van Zeist en met collega-bestuurders uit het netwerk middelgrote gemeenten. ’s Avonds geniet ik van het liedrecital op het Internationaal Lied Festival Zeist. Nikki Treurniet (sopraan) Barbara Kozelj (mezzo-sopraan) en Thomas Beijer (piano) brengen onder meer Brahms, Schumann en Bartholdy.
Donderdag komt de Utrechtse Kring van burgemeesters bijeen in Wijk bij Duurstede. De Wijkse archeoloog Channa Cohen Stuart vertelt op inspirerende wijze over 900 jaar afdamming van de Kromme Rijn. ’s Middags leid ik een naturalisatieceremonie in de raadzaal. Elf inwoners ontvangen hun document van Nederlanderschap.

Vrijdag heb ik diverse interne werkbesprekingen. Op zaterdag open ik het festijn Zeist 10 jaar Fairtrade gemeente. Zondag ben ik op de slotavond van het Internationaal Lied Festival. Liederen van Schubert en Brahms brengen ons in vervoering. Artistiek leider Robert Holl neemt afscheid. Dank u wel!


Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie