Afbeelding
gemeente Zeist

Column van Koos Janssen, burgemeester van Zeist

30 november 2022 om 04:42 Column

Maandag 21 november heb ik digitaal overleg met burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt. Sinds kort is hij mij opgevolgd als voorzitter van het landelijk netwerk middelgrote gemeenten, M50. We bespreken de overdracht van taken van Zeist aan De Bilt. 

’s Middags komt het Platform Utrechtse Buitenplaatsen op Landgoed Oostbroek bijeen. We oriënteren ons op de agenda van de toekomst. Cultuur, natuur en ondernemerschap zijn van wezenlijke betekenis voor de vitaliteit van landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. 

’s Middags heb ik ook werkoverleg met politiechef Priscilla de Vries. We delen het criminaliteitsbeeld van Zeist. Bijzonderheden zijn onder meer een zedenzaak, digitale fraude en diverse woninginbraken. Ook de Kerst Truck Parade en overlastsituaties aan de Steynlaan en winkelcentrum Kerckebosch komen aan de orde.

Dinsdag in B&W spreken we over de voortgang van de voorbereidingsfase van de plannen van de KNVB en een onderzoek naar de mogelijkheden van natuur-begraven op Zeister Bosrust. Ook komen aan de orde de actualisatie van een routekaart Nieuwe Energie Zeist en het opstarten van bestemmingsplan Joost van den Vondellaan 61. 

’s Avonds gaat de gemeenteraad “op gesprek in de wijk”, ditmaal Zeist-Noord. De opkomst is groot, de onderwerpen gevarieerd. Zelf neem ik deel aan de gesprekken met en over jongeren uit de Verzetswijk, KunstenHuis Idea en de Rehobothschool. Het zijn mooie ontmoetingen.

Woensdag volgt het college, samen met een groep medewerkers, een masterclass crisiscommunicatie. In een grote oefening ontwikkelen zich diverse rampsituaties; een grote explosie in een flatgebouw en het ontsporen van een evenement. Het is alle hens aan dek. De leden van B&W bekwamen zich, ieder afzonderlijk gesteund door hun staf, in verschillende werkzaamheden. Voorbeelden zijn: het afleggen van een verklaring voor tv, het houden van een persconferentie en het spreken bij een stille tocht. Het is een enerverende dag.

Donderdag verzorg ik een inspiratiesessie “Democratie is Samenspel” voor nieuwe medewerkers. ’s Middags begeleid ik een naturalisatieceremonie. De diversiteit aan nationaliteiten is groot. De mensen, jong en oud, komen uit de Verenigde Staten, Sri Lanka, Tunesië, Vietnam, Syrië, Saoedi-Arabië, Irak, Suriname, Marokko, Eritrea, Egypte, Rusland en de Filipijnen. Het is een feestelijke gebeurtenis. 

’s Avonds komen raadsleden bijeen voor een thema-avond Veiligheid. Dierenpolitie, veiligheid in Zeist-West, kentekenregistratie en de uitrusting van de BOA’s komen ter sprake.

Vrijdagochtend reik ik het eerste kinderlintje van Zeist uit aan Mats Freen, zes jaar oud en leerling van de Damiaanschool. Hij maakt zich hard voor zwerfafvalruimen en hulp aan vluchtelingen. Een prachtig voorbeeld voor anderen. Daarna fiets ik naar de Bothalaan; het echtpaar Logt is zestig jaar getrouwd. 

Op zaterdag zijn we ter gelegenheid van de jaarlijkse Veteranendag te gast bij het Veteranen Search Team. Ontmoeting en gesprek krijgen alle ruimte.

Koos Janssen

Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie