Afbeelding
gemeente Zeist

Column van Koos Janssen, burgemeester van Zeist

26 oktober 2022 om 05:11 Column

Maandag 17 oktober ga ik, samen met wethouder Laura Hoogstraten, naar de Kringloop Zeist. Het is een ‘bedankbezoek’ voor vrijwilligers en medewerkers. Zij zetten zich al langere tijd geweldig in voor hulp aan vluchtelingen en mensen die weinig te besteden hebben. Elke dag staan zij weer klaar voor anderen. Daar hebben wij veel waardering en bewondering voor.

Ook ’s middags ben ik met wethouder Laura Hoogstraten op pad. Als wijkwethouder ontvangt zij minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot in Vollenhove. De minister laat zich informeren over Vollenhove Vooruit. Inwoners, Weggeefwinkel, programmamanager, gedeputeerde, hulpverleners en wijkwethouder vertellen met passie. De minister heeft veel interesse en is ook trots op het werk dat zij mede financieel ondersteunt.

Aan het eind van de middag komt de gemeente Vijfheerenlanden op bezoek. Zij overwegen een Burgerberaad te vormen over een maatschappelijk onderwerp. Ik vertel hen over de ervaringen van en met de inwonersadviescommissie; het burgerberaad in Zeist. ’s Avonds komt de agendacommissie van de gemeenteraad digitaal bijeen.

Dinsdag neemt het college van B&W besluiten over de verkoop van een standplaats op Beukbergen en over extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. ’s Middags beginnen de Algemene Beschouwingen van de politieke partijen over de gemeentebegroting 2023. Thema’s zijn onder meer armoede en bestaanszekerheid, duurzaamheid, afval en klimaat, de stijgende energieprijzen, democratie en veiligheid. Ook jeugd en jongeren, de omgevingswet en personeel en organisatie komen aan bod. Het debat is ’s avonds rond half elf klaar. De begroting is op weg naar vaststelling op dinsdag 8 november.

Woensdag is er een bijeenkomst over dialogisch leiderschap en democratische dilemma’s op het gemeentehuis. Onder leiding van Erik Pool, programmadirecteur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, spreken collega-burgemeesters met elkaar over voetangels en klemmen in de praktijk. 

Donderdag overleg ik met een buurgemeente over de opvang van vluchtelingen. Ook bereid ik diverse toespraken voor. ’s Middags heb ik een digitaal overleg met de commissaris van de Koning, Hans Oosters, over bedreiging en intimidatie van bestuurders. We werken in de provincie Utrecht aan een weerbaar bestuur waar politiek, medewerkers, wethouders en burgemeesters zich veilig voelen.

Aan het eind van de middag ben ik te gast bij minister Rob Jetten. Samen met anderen verkennen we de mogelijkheden van een burgerberaad over klimaatdoelstellingen.

Vrijdag spreek ik met vrijwilligers van FairTrade/Wereldwinkel Zeist. We delen zorgen over de huidige situatie en zoeken naar perspectief. Het weekend begint met een zonnig herfstreces.

Koos Janssen

Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie