Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: op zoek

17 mei 2023 om 05:06 Column

De jacht op een nieuwe burgemeester is geopend. Het is 18 jaar geleden dat we deze kregen, dus de routine is er een beetje uit. Daarom is er een stevige procedure bedacht, waar alle inwoners aan mee mogen doen! Halverwege de meivakantie – timing is alles – zijn er vragenformulieren verspreid, waarop je kon aangeven wat je belangrijk vindt aan een nieuwe burgemeester.

De eerste vraag was een losse flodder: wat komt er in je op als je aan de burgemeester van Zeist denkt? Ik ben zó benieuwd wat er allemaal is opgeborreld. Daarna volgden gerichte vragen over gewenste eigenschappen. Ik zag er een tussen staan die mij onmisbaar lijkt: stressbestendig. Want Zeist is een rock-’n-roll gemeente! In nog geen week tijd werd alleen al in Austerlitz een complete wietplantage aangetroffen, het bezoek van Máxima aangekondigd én een wolf met een bolle buik rond de Kozakkenput gespot. Dat moet je toch allemaal maar in banen zien te leiden, als burgemeester.

Die wietplantage was voor onze randstadvluchtelingen even schrikken. Heb je een miljoen neergelegd om je kindertjes in onschuldig groen groot te brengen, blijkt er twee straten verderop genoeg hennep verbouwd te worden om het hele dorp de komende jaren te benevelen! Ik raad iedereen aan om altijd eerst antecentenonderzoek te doen eer je ergens gaat wonen. Dan had je geweten: Austerlitz doet het al jaren zelf. We zijn zelfvoorzienend in de breedste zin des woords. Een voorbeeld voor de natie.

BEZOEK

Daarom komt de Koningin langs. Jarenlang is er gelobbyd om de Koning te verleiden ons te bezoeken. Die kreeg een heldere ingeving: ‘Ik stuur Max, die bijeenkomst in Austerlitz gaat over passende zorg, echt iets voor haar’. Bovendien moet je altijd de mogelijkheid openhouden om te escaleren. Als straks blijkt dat die wolf een hele put vol kleine wolvenkindertjes gaat baren, is het niet ondenkbaar dat de gemoederen flink oplopen. Want niet alleen de mensen uit Austerlitz vinden daar iets van - en ze vinden ook niet allemaal hetzelfde - , wolvennieuws is altijd voer voor felle, landelijke discussies over het wel of niet thuishoren van het dier in onze contreien. Zoals ze bij de KNVB zeiden: ‘Het komt nu wel erg dichtbij’, en dat ging niet over het wereldkampioenschap.

Terug naar de nieuwe burgemeester. Het viel me op dat geen enkele vraag over affiniteit met groen ging. Dat nemen we impliciet aan. Je wordt toch geen burgemeester van Zeist als je de pest aan bossen hebt? Je kon wel aangeven of verstand van democratie belangrijk is. Dat is kennelijk minder vanzelfsprekend. Ik geef een extra suggestie mee: laat het iemand zijn die het hart op de goede plaats draagt. Dan hebben we straks niet alleen een Hart van Austerlitz, maar ook een nieuw kloppend Hart voor Zeist, dat hopelijk weer jaren meegaat.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie