Estia Vonken winkelt verpakkingsvrij in de Nieuwe Graanschuur.
Estia Vonken winkelt verpakkingsvrij in de Nieuwe Graanschuur. SDZ

Zonder afval: tips van Estia uit Den Dolder

25 mei 2022 om 05:10 Duurzaamheid

ZEIST Van 30 mei tot en met 5 juni organiseert Milieu Centraal de Week Zonder Afval. De werkgroep Afval 0.0 van Samen Duurzaam Zeist biedt een Zeister programma. We spraken Estia Vonken over haar reis naar minder afval. 

Estia Vonken is getrouwd, moeder van twee tienerzoons en woont in Den Dolder. Samen met haar zoon Maarten heeft zij een eigen onderneming, The Crazy Carrot Company, in tweedehands Lego. Daarnaast geeft ze bijles aan scholieren, is lid van de werkgroep circulaire economie De Bilt en organiseert Zero Waste Tours in Bilthoven en Amersfoort. 

De Week zonder Afval

Haar reis naar minder afval begon ongeveer 3,5 jaar geleden: ,,Ik was aan het koken en zag een grote berg verpakkingsplastic ontstaan naast het fornuis. Ik dacht: dit is toch wel belachelijk dat dit zoveel is! Het was vlak voordat de Albert Heijn voor tien dagen dicht ging voor een verbouwing. En toen dacht ik: laat ik eens kijken waar ik mijn boodschappen verpakkingsvrij kan kopen. Toen de Albert Heijn weer open ging, heb ik een aantal nieuwe gewoontes vastgehouden. Eenmaal per week ga ik naar de markt in Bilthoven om verse groenten en fruit te kopen en eenmaal per twee weken fiets ik met mijn eigen verpakkingen zoals bakjes, blikken, zakjes en potten naar de Nieuwe Graanschuur in Amersfoort. Waar ik nog wel mee worstel is de keuze tussen biologisch en verpakkingsvrij. Wil je het allebei, dan is het soms fors duurder.”

Estia: ,,Als je de plaatjes ziet van oceanen vol plastic, en als je leest dat er inmiddels microplastics in onze longen zitten, dan kun je toch niet doen alsof er niets aan de hand is?” Estia’s tip voor beginners is: kijk eens kritisch naar de inhoud van je eigen afvalbak en verdeel dit in categorieën. Kijk in welke categorie je het meeste afval hebt en bedenk hiervoor alternatieven met minder afval. En doe mee aan een Zero Waste Tour! Probeer niet ineens alles te doen: ,,De wereld is meer gebaat bij miljoenen mensen die iets doen, dan één persoon die perfect is.” 

Het Zeister programma van de Week Zonder Afval vind je op www.samenduurzaamzeist.nl onder ‘Week Zonder Afval’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie