Susan Dammingh met het jubileumboek van De Breul, waarvoor zij veel foto's maakte.
Susan Dammingh met het jubileumboek van De Breul, waarvoor zij veel foto's maakte. René Borkent

Susan Dammingh exposeert op Zusterplein Zeist

17 juni 2022 om 09:46 Evenementen

ZEIST Susan Dammingh is docent geschiedenis aan De Breul in Zeist en begon daarnaast drie jaar geleden aan een fotografieopleiding. Die heeft ze nu voltooid, binnenkort krijgt ze haar diploma. En daarom is er nu een expositie te zien.

door René Borkent

Voor haar eindopdracht voor de opleiding besloot ze om De Breul als onderwerp te kiezen. Het jubileumboek over 75 jaar De Breul staat vol met haar foto’s. Iedereen die betrokken is bij De Breul krijgt een exemplaar. Andere mensen kunnen haar werk leren kennen in de verkoopexpositie.  

FINE ART Op haar portretfoto’s valt op dat Dammingh van fine art houdt: veel van haar portretfoto’s lijken wel schilderijen. Maar desgewenst maakt ze ook gewone portretten. Heb je een goede foto nodig voor je LinkedIn profiel? Ook dan kun je Dammingh benaderen. 

STRAATFOTOGRAFIE Een tweede specialiteit van haar is straatfotografie. Ze zoekt bijzondere plekken op en wacht dan op het juiste moment om de ideale foto te maken. Soms werkt ze met modellen, soms bepaalt het toeval wat er op de foto komt. Soms heeft ze vooraf een idee, soms komt ze onderweg iets tegen wat mooi is. Graag heeft ze ook mensen op haar foto’s, bijvoorbeeld in combinatie met een bijzonder gebouw. ,,Dan zie je de menselijke maat, de onderlinge verhoudingen. Anders ligt de nadruk te veel op de architectuur.’’

HET STATIEF Dammingh: ,,Als je creatief bent dan verrijk je jezelf. Ik heb fotografie altijd heel leuk gevonden. Maar goed fotograferen is moeilijker dan je zou verwachten. Daarom besloot ik een opleiding te zoeken. En zo vond ik de 3-jarige opleiding bij Statief in Utrecht. Ik werk meestal met een digitale spiegelreflex camera.

FOTOSHOPPEN Tijdens de opleiding deed ik kennis op over de juiste camerakeuze, fotoshoppen en compositie. En je doet daar continu nieuwe ideeën op waar je weer verder mee kunt. 

ZWART-WIT In mijn werk wil ik wel iets laten zien dat bestaat. Een beeld creëren van de werkelijkheid. Al kan ik wel de kleuren bewerken of een zwart-wit foto maken.’’

BRUILOFT In de toekomst zou Dammingh graag een mooie combinatie maken van les geven op school en bezig zijn met fotografie. ,,Binnenkort ga ik fotograferen op een bruiloft. En af en toe neem ik ook andere foto-opdrachten aan.’’ 

ZUSTERPLEIN De verkoopexpositie vindt plaats op zaterdag 18 juni van 12.00 tot 18.00 uur in een kantoor op Zusterplein 22b. Een deel van haar werk is daar aanwezig, in ieder geval binnen en bij mooi weer ook in de tuin van het kantoor. Een ander deel is te zien via een beamer. 

De gepresenteerde foto’s zijn in 2 maten: er zijn 50/70 en 60/40 lijsten. Maar als een geïnteresseerde de voorkeur heeft voor een ander formaat dan kan die dat bestellen.

Meer zien van haar werk? Kijk dan op haar Instagram account: susandammingh 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie