Anne-Mare wil graag tijd vrijmaken voor vrijwilligerswerk.
Anne-Mare wil graag tijd vrijmaken voor vrijwilligerswerk. Maartje Simons

Tijd maken als vrijwilliger

3 maart 2022 om 16:12 Overig

ZEIST Anne-Mare de Vries werkt veertig uur per week als research scientist bij SentryX op De Uithof bij Utrecht. ,,Ik ben, met een goed Nederlands woord, onderzoekwetenschapper en gepromoveerd scheikundige. Ik heb een fulltime baan, maar wilde toch vrijwilligerswerk doen. Ik vind het sociale aspect daarvan vooral belangrijk. Ik woon sinds negen maanden in Zeist en ben vrijwel meteen gaan zoeken.”


door Adriënne Nijssen

Zoeken naar het juiste vrijwilligerswerk viel nog niet mee. ,,Het was best lastig iets te vinden omdat er vooral veel vrijwilligers voor overdag gevraagd worden. Ik kan alleen in de avonduren. Ik kwam terecht bij de Vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale Zeist en daar kun je je beschikbaarheid invullen. Ik kwam al snel bij het Maatjesproject terecht, iets wat helemaal bij mij past.”

EENZAAMHEID

Anne-Mare bezoekt maandelijks haar oma. ,,Bij haar merkte ik wat het doet met mensen die veel alleen zijn. Ik heb kansen gehad en kunnen benutten. Nu wil ik graag iets terug doen. Het is geen rekening die vereffend moet worden. Gewoon iets kleins doen. Daarom bezoek ik nu elke week een meneer van 91 om zijn eenzaamheid een beetje te verdrijven. De tijd die we met elkaar doorbrengen is afhankelijk van hoe ons beider pet staat. Meestal anderhalf uur, elke week op maandagavond. Bij mooi weer wandelen we, nu drinken we koffie en kletsen we gezellig. We maken ook wel eens kruiswoordpuzzels. Hij woonde tot een paar maanden zelfstandig, nu woont hij in een revalidatiecentrum.”

Anne-Mare bezoekt deze meneer nu een half jaar. ,,Het werd een verrassende verdieping van mijn leven. De meneer die ik bezoek is gelovig en vrij streng. Doordat ik nu zijn verhaal ken, krijg ik er meer respect voor. Onbekend maakt onbemind, maar als je iemand met een andere visie ontmoet, verrijkt dat je wereld.”

NAAR TWEE KANTEN

Inmiddels kijkt Anne-Mare uit naar de maandagavond. ,,Ik hecht me snel aan mensen, het is een vaste prikkel. In het begin dacht ik dat het voor mezelf ook een reden was om buiten te zijn, ik zou namelijk met hem gaan wandelen. Maar in de winter kan dat niet altijd. Ook al blijven we nu binnen, toch kijk ik nog steeds naar die avond uit. Ik woon ook alleen, het is ook gezellig voor mij. Het moet echt twee kanten opgaan, er moet balans zijn tussen wat je geeft en krijgt. Je moet vrijwilligerswerk kiezen wat je leuk vindt en bij je past. Er is zoveel te doen.”

Anne-Mare denkt dat iedere Nederlander vrijwilligerswerk zou moeten doen. Al is het maar een uurtje per week. ,,Iedereen kan wel iets vinden dat bij hem of haar past. Bij vrijwilligerswerk denk je al snel aan gepensioneerden. Maar Iedereen kan het, je moet het gewoon doen. 

Ook als je een fulltime baan en een sociaal leven hebt, dan kan het. Je verbindt je tot iets en het kan tot verrassende ontmoetingen leiden.”

VACATUREBANK

Ze adviseert dan ook iedereen om eens op de Vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale Zeist te kijken. ,,Doen,” zegt ze. ,,Het heeft mijn leven veranderd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie