Afbeelding
Foto: Pixabay

Hoe investeren in crypto ook Zeist en omgeving op z’n kop heeft gezet

8 april 2024 om 00:00 Partnercontent

Je kunt er de laatste jaren niet meer omheen: cryptocurrency. Sinds de pandemie is het aantal mensen dat in crypto zoals de Bitcoin investeert flink toegenomen. In tijden van economische onzekerheid bleek de digitale munt een veilige haven te zijn voor velen. Ook in Zeist waren en zijn veel mensen in de ban van crypto.

Hoewel de Bitcoin en andere cryptomunten de laatste jaren dus niet meer weg te denken zijn uit het dagelijkse nieuws is er de laatste dagen een wel heel opvallende reden waarom er zoveel over geschreven wordt: de Bitcoin heeft weer een nieuw record gehaald. Dat is sinds de pandemie niet meer gebeurd. In dit artikel lees je er alles over en vertellen we je meer over de populariteit rondom crypto.

Waarom is investeren in crypto zoals de Bitcoin zo populair geworden?

Cryptocurrency bestond al een aanzienlijke periode voordat de digitale munt ten tijde van de COVID-19 pandemie ineens zo populair werd. Voor die tijd waren het voornamelijk ondernemers en mensen met geld die interesse toonden in de digitale munt. Er zijn verschillende reden aan te wijzen waarom de Bitcoin toentertijd uit het niets zo in trek bleek te zijn, zoals:

  • Zoektocht naar maken van rendement: de grote investeerders en ondernemers die in die periode investeringen hadden zitten in diverse soorten beleggingen, zoals aandelen en obligaties, zochten naar een alternatief toen de economie onzekerder begon te worden. Dat vonden ze in het digitale geld, dat juist goed bestand bleek te zijn tegen onzekere economische tijden. 
  • Meer tijd en geld over ten tijde van lockdowns: door de lockdowns had de gemiddelde Nederlander meer tijd en geld over, omdat ze weinig leuke dingen buiten de deur konden ondernemen. Dat terwijl er juist meer tijd online werd doorgebracht; de plek waar Bitcoin natuurlijk floreert. Omdat de waarde van de Bitcoin omhoog ging door het groot aantal ondernemers en investeerders dat instapte, werd het digitale geld ook ineens aantrekkelijk voor andere (gewone) mensen. 
  • Angst voor inflatie: cryptovaluta, met name Bitcoin, wordt vaak gezien als een hedge tegen inflatie omdat er maar een beperkt aanbod en ingebouwde schaarste is én omdat er weinig centrale controle is vanuit de overheid. Dat zorgde er onder andere vooral in de pandemie voor dat menig investeerder de overstap naar crypto maakte. 
  • Lage rentetarieven van gewone valuta: wat we ook niet moeten vergeten, is dat de rentetarieven van gewone valuta in de afgelopen jaren enorm zijn gedaald. Dat betekent dat je niet meer zoveel rente krijgt als vroeger wanneer je je spaargeld op de bank laat staan. Met dat in het achterhoofd zijn veel mensen begonnen met investeren in crypto om zo de kans op meer geld toch iets groter te maken.

Bitcoin gaat van record naar record; altcoins doen het ook goed

Die groeiende populariteit heeft er onder andere voor gezorgd dat de waarde van de Bitcoin al meerdere records heeft gehaald. Tot begin maart stond het record op 69.000 dollar (2021); met bijna 73.000 dollar is dat record ruimschoots ingehaald. Ook andere altcoins, alternatieve cryptomunten naast de Bitcoin, doen het sinds de goede dagen in 2021 nu weer goed. Dat is bijvoorbeeld te zien op de Solana koers (SOL), waarop de digitale munt langzaam maar zeker weer naar een nieuw record aan het klimmen is. Dat betekent dat je zeker verder moet kijken dan alleen de Bitcoin, omdat andere cryptomunten het ook erg goed doen.

Het nadeel van investeren in crypto is echter dat je nooit weet wanneer de koersen weer gaan zakken. Natuurlijk zijn er altijd bepaalde invloeden van gebeurtenissen en factoren die van invloed zijn op de hoogte van de Bitcoin of Solana koers. Dat kunnen macro-gebeurtenissen zijn, zoals de economische crisis van een paar jaar geleden, maar ook andere veranderingen zoals technologische ontwikkelingen en nieuws over regelgeving. Je weet dus nooit zeker wat er met je inleg gaat gebeuren, mocht je willen investeren in crypto. Dat maakt het voor veel inwoners van Zeist en de rest van Nederland ook juist spannend om er geld in te leggen.

Verwachtingen van de Bitcoin koers in 2024

Juist omdat je niet weet wat de koersen gaan doen, is het lastig om te voorspellen wat er met je inleg gaat gebeuren. Wel is er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden voor je inleg in Bitcoin in 2024:

1. Na een stijging van de Bitcoin koers zoals we die nu zien, komt er vrijwel altijd een daling. Dat blijkt uit het verleden, waarin dat eigenlijk ook altijd gebeurde. Daarom zou het volgens experts niet vreemd zijn wanneer de koersen de komende tijd weer wat gaan dalen.

2. In april vindt er weer een zogeheten halving plaats. Die halving zorgt ervoor dat de beloningen voor mining 50% lager worden, waardoor het aantal nieuwe Bitcoins minder wordt. Dit wordt gedaan om inflatie tegen te blijven gaan. Dat zorgt vervolgens weer voor een stijging op de Bitcoin koers, omdat er minder munten beschikbaar zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie