Afbeelding
Foto: Shutterstock

Een nieuw tv meubel uitzoeken: houd rekening met je kijkcomfort

24 maart 2022 om 14:48 Partnercontent

Van alle meubelstukken die in je woonkamer aanwezig zijn is je tv meubel een van de meest belangrijke. Dit meubel is namelijk bijna altijd prominent zichtbaar en in je blikveld aanwezig. Dat je hierbij de voorkeur geeft aan een fraai meubel dat optimaal past in je huidige interieur is dan ook maar wat logisch.

Waar veel mensen echter mogelijk geen rekening mee houden is de hoogte die het aan te schaffen tv meubel moet hebben. Deze hoogte houdt namelijk direct verband met hoe hoog de televisie zich straks bevindt, en dat heeft weer invloed op jouw kijkcomfort. Ook de afstand van het meubel en de televisie tot aan jouw meest gebruikte zitplek in de woonkamer verdient wat extra aandacht. In dit artikel kun je over deze beide relevante factoren meer specifieke informatie lezen.

Zo bepaal je de ideale hoogte van je meubel en tv

Wanneer je wilt vaststellen hoe hoog je televisie moet komen te staan is het aan te raden eerst rechtop (of in een andere, favoriete kijkhouding) te gaan zitten op de zitplek die je het vaakst gebruikt. Stel dan vast op welke hoogte je ogen zich bevinden. Heb je dat gedaan, dan kun je je op de tv kast en de televisie zelf gaan richten. Uiteindelijk moet de televisie op een dusdanige hoogte staan of hangen dat jouw ogen (wanneer je recht vooruit kijkt) op ongeveer een derde van de bovenkant van de televisie zijn gericht. Dat wordt door onafhankelijke experts gezien als de ideale hoogte. Een fractie hoger valt ook nog binnen de veilige range. Probeer je televisiemeubel en het apparaat zelf daar dan ook op af te stemmen.

Wellicht vraag je je af waarom dat eigenlijk zo belangrijk is. Welnu, als je televisie te hoog of te laag staat of hangt, dan zullen met name je spieren in je nek zich constant moeten inspannen tijdens het tv kijken. Dit is belastend en vermoeiend, en kan in bepaalde gevallen zelfs tot overbelasting of blessures leiden, iets dat uiteraard niet de bedoeling is, want tv kijken hoort een ontspannende activiteit te zijn.

Hoe weet je de optimale afstand tussen tv en zitplek?

Bij het bepalen van je zitmeubels en het indelen van je woonkamer zou het verstandig zijn als je ook rekening houdt met de afstand die je creëert tussen je zitplek en de televisie. Zit je namelijk te dichtbij, dan is dat slecht voor je ogen. Te ver van de televisie verwijderd zitten betekent daarentegen weer een verminderd kijkgenot.

Wat dan de optimale afstand is tussen het apparaat en je stoel of bank? Nou, gelukkig is die afstand vrij eenvoudig te berekenen. De best mogelijke kijkafstand is volgens specialisten 2,4 keer de afmeting van het schermdiagonaal van je televisie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie