Afbeelding
Foto Pexels

Bespaar zelf energie en isoleer je huis

15 december 2022 om 14:48 Partnercontent

Al maanden wordt er over geschreven en gepraat; de energiekosten. Dat deze omhoog zijn gegaan voor de regio Bilthoven staat als een paal boven water. Het is mogelijk om de energierekening te drukken door je verbruik te verminderen. Maar hoe doe je dat precies? Met deze tips kun je zelf energie besparen en zit je er op koude dagen toch lekker warmpjes bij. 

Je energieverbruik

Om te weten waar je kan besparen op de energierekening, is het goed om te achterhalen hoe je energieverbruik in elkaar zit. De energiemaatschappij geeft vaak inzicht in je verbruik van gas en stroom. Bijvoorbeeld via een app of door in te loggen in je account op internet. Daarnaast is het mogelijk om met de energiemaatschappij te bellen om te vragen wat je gasverbruik is en hoe deze zich verhoudt met je energiekosten. Als je je energieverbruik in kaart hebt gebracht, dan is het makkelijker om te gaan besparen.

Energie besparen koophuis vs. huurhuis

In een huurhuis ligt de verantwoordelijkheid voor het isoleren van daken, vloeren, kruipruimtes en spouwmuren bij de woningbouwvereniging. Als je het idee hebt dat de isolatie van de woning op die punten beter kan, neem dan samen met je buren contact op met de woningbouwvereniging. Zij kunnen vervolgens stappen ondernemen om de woningen beter te isoleren. Natuurlijk zijn er dan nog andere dingen die je zelf kan doen om energie te besparen, maar daar komen we straks op terug. In een koophuis ben je zelf verantwoordelijk voor de isolatie van je woning en zullen veel kosten voor je eigen rekening komen. Het is aan te raden om met de buren te gaan praten en te onderzoeken of je via Vereniging Eigen Huis kortingen kan vinden om het huis te isoleren. Is dat niet mogelijk, dan kun je nog aankloppen bij de overheid of de gemeente Bilthoven voor subsidies.

Bespaartips

Het isoleren van daken, muren, vloeren en kruipruimtes zijn grote klussen die veel opleveren door de warmte in huis te houden. Daarnaast zijn er nog andere tips voor energiebesparing die wat minder ingrijpend zijn. Energie besparen kan al met heel simpele, kleine ingrepen die je zelf kan uitvoeren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle naden en kieren bij ramen, deuren en luiken goed zijn afgedekt. Dit kan zo in je verbruik schelen. Radiatorfolie plaatsen achter de verwarming zorgt ervoor dat de warmte niet naar buiten kan, maar de warmte weerkaatst terug de kamer in. Hierdoor blijft de warmte beter in huis en hoef je niet meer te stoken dan nodig is. En wat dacht je van deurdrangers en -veren? Deze zorgen ervoor dat de deuren goed gesloten blijven. Door de deuren dicht te houden in huis vang je de warmte in de kamer. Daarnaast is het goed om te wennen aan een thermostaat die een graadje lager staat. Een lekkere warme deken, dikke trui en gevoerde sloffen houden je natuurlijk lekker warm. Ben je gewend aan de iets koelere temperatuur in huis, dan ga je nog een graadje lager.

Lagere energierekening

Korter douchen, een thermostaatkraan met een vaste temperatuur en waterbesparende douchekoppen helpen tevens mee om een lagere energierekening te krijgen. Gelukkig neemt de overheid maatregelen om de energierekening te compenseren. Een beetje investeren in een beter geïsoleerd huis draagt hier natuurlijk aan bij. Met behulp van een bouwmarkt als Hubo in de regio Bilthoven isoleer je je huis gemakkelijk zelf. Zo kun je er terecht voor advies en materialen om je huis zuiniger te maken en dus energie te besparen. Zo zit je er deze winter lekker warm bij en hou je geld over.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie