Dirk Boomstra (links), bestuurder van Warande en Coen Hoogendijk, directeur van Van Grootheest Bouwgroep BV beginnen alvast met de sloop.
Dirk Boomstra (links), bestuurder van Warande en Coen Hoogendijk, directeur van Van Grootheest Bouwgroep BV beginnen alvast met de sloop. Warande

Antroposofische zorg voor ouderen met complexe dementie op ‘prachtige locatie’

23 januari 2024 om 07:18 Zorg

ZEIST Warande gaat in het nieuwe zorgcomplex aan het Laantje zonder Eind op een nieuwe manier zorg bieden aan ouderen met een complexe vorm van dementie. Hier wordt straks zorg verleend op antroposofische grondslag, zoals Warande dat nu ook al doet in Huize Valckenbosch in Zeist en in het Leendert Meeshuis in Bilthoven. Dat laatste huis gaat sluiten als het nieuwe complex gereed is. 

Het gebouw en de grond eromheen waren sinds november 2019 eigendom van een in Ede gevestigde bv De Krakeling Zeist. Namens die bv ontwikkelde Bouwgroep Van Grootheest plannen voor de bouw van een zorgcomplex op deze locatie. Nadat eerdere kandidaten afhaakten, klopten de ontwikkelaars aan bij Warande. ,,Dat was een kans waar we geen nee tegen konden zeggen’’, zegt Dirk Boomstra, lid van de Raad van Bestuur van Warande. ,,We willen hier een andere manier van zorg gaan aanbieden, waarin we zoveel mogelijk kijken naar de mens en zijn leven in het nu.’’

Hester Buijs, directeur zorg bij Warande, noemt dit een ,,prachtige locatie. Je wilt dat mensen met een dementie middenin de samenleving kunnen blijven, maar je wilt ook graag dat ze vrij naar buiten kunnen gaan als ze dat willen. Dat kan hier.’’

Het zorgcomplex is ontworpen door 9graden architecten, een bureau met een vestiging in Duitsland en in Amersfoort dat is gespecialiseerd in organische architectuur. De 96 bewoners krijgen studio’s die in groepen van tien rondom een huiskamer en een keuken gegroepeerd zijn. ,,Het wordt een huis zonder lange rechte gangen, maar met korte lijnen. De studio’s komen uit op een huiskamer en een keuken. Daar wordt dagelijks vers gekookt.’’ Het bereiden van de maaltijd, de geuren die daar bij horen, het zijn belangrijke onderdelen van de dag en de bewoners kunnen er actief bij betrokken worden. ,,Er komt ook ruimte voor de bewoners om te mijmeren, en als ze naar buiten willen kan dat. Het terrein wordt zo ingericht met natuurlijke begrenzingen dat je eigenlijk automatisch weer terugkomt bij het gebouw.’’ In het gebouw wordt veel aandacht besteed aan natuurlijke materialen. ,,Er is veel mogelijk zonder dat de kosten stijgen’’, vertelt Buijs, ,,We kiezen bijvoorbeeld voor linoleum op de vloer in plaats van het gangbare pvc. Dat is zelfs voordeliger.’’

Warande zoekt de ruimte voor deze nieuwe manier van zorg in een combinatie van kleinschaligheid -de opzet van het gebouw- en voldoende omvang om de kwaliteit van de zorg te kunnen borgen. ,,Ook wij hebben te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Met een groter geheel kunnen we garanderen dat er altijd voldoende zorg is’’, zegt Boomstra. 

,,Het liefst zou je zien dat alle studio’s op de begane grond zijn, maar dat was niet haalbaar. Het nieuwe gebouw wordt vijf verdiepingen hoog. Het blijft net onder de boomtoppen’’, vertelt Buijs. Projectleider Marck Evertsen voegt daaraan toe dat het bestaande bestemmingsplan ruimte biedt aan een gebouw van deze hoogte. ,,Dat verraste ons ook, op deze plek.’’ Volgens de planning van dit moment kan het nieuwe gebouw eind 2025 worden opgeleverd. De bewoners van het Leendert Meeshuis verhuizen in het eerste kwartaal van 2026. Warande gaat er vanuit dat de huidige weg, waar twee auto’s elkaar kunnen passeren, genoeg capaciteit heeft om het toekomstige verkeer te verwerken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie