Jan de Wijkerslooth verdedigt ook dit seizoen het doel van Schaerweijde.
Jan de Wijkerslooth verdedigt ook dit seizoen het doel van Schaerweijde. Peter de Bruin

De Wijkerslooth ziet veel potentie

20 september 2023 om 23:15 Hockey

ZEIST De hockeyers van Schaerweijde starten zaterdag aan het nieuwe hoofdklasseseizoen. Doelman Jan de Wijkerslooth (30) staat voor het vijfde seizoen onder de lat bij de Zeister club. ,,Ik zie heel veel potentie in deze groep.”

Voor een voetbalkeeper is goed kunnen meevoetballen bijna belangrijker dan het tegenhouden van ballen. Het is een kwaal die in het hockey nog niet is toegeslagen, zegt Jan de Wijkerslooth, doelman van hockeyclub Schaerweijde. ,,Ik weet alleen niet of dat in de toekomst zo blijft. Bij hockey heb je wel een belangrijk ander aspect: de cornerkeeper. Ik denk dat ik dat behoorlijk goed kan. Het is belangrijk om bij een strafcorner zo lang mogelijk naar de bal te blijven kijken. Die gaan zó hard dat je geen tijd hebt om een verkeerde balans te hebben. Ik heb dat goed onder de knie.”
Schaerweijde slaat zaterdag om 18.30 uur in en tegen Bloemendaal af voor het nieuwe hockeyseizoen. De ploeg van Albert-Kees Manenschijn onderging deze zomer een metamorfose. De Wijkerslooth vindt het nog wat vroeg om te zeggen of de ploeg stappen heeft gemaakt richting meer stabiliteit. ,,We hebben pas twee ploegen aan het werk gezien. Van andere teams weten we nog vrij weinig over hun niveau. Over onszelf zijn we dat ook nog aan het ontdekken. Ik zie wel heel veel potentie in deze groep.”
De Wijkerslooth, oud-speler van Kampong, Voordaan en Amsterdam, doelt op topjeugdspelers die zijn doorgeschoven naar de hoofdmacht. ,,Zij trainden met ons, maar doen nu nog meer mee. Daarnaast bouwen we voort op een deel van de basis die is gebleven en kregen we er een paar Australische jongens bij over wie we zeer tevreden zijn. Om een inschatting te maken waar we gaan eindigen, vind ik het nog te vroeg.”
Vier jaar geleden kwamen de geboren Utrechter naar Schaerweijde. De Zeister vereniging speelde destijds nog één niveau onder de hoofdklasse. De Wijkerslooth raakte geïnteresseerd in een overstap, omdat vrienden al bij Schaerweijde hockeyden. De locatie en club spreken hem aan. ,,Van vrienden die eerder bij Schaerweijde hockeyden, hoorde ik goede verhalen. Ze speelden om promotie. Dat lukte steeds net niet. Ik vond dat een mooi doel om te bewerkstelligen.”


BEKRONING 

Spijt van die overgang heeft hij allerminst. Ruim een jaar geleden volgde de bekroning met de titel én promotie naar het hoogste niveau. Onder de lat in de Zeister Kuil ontwikkelde De Wijkerslooth zich als een betrouwbare, rustige doelman. Zijn routine brengt hij over op de minder ervaren spelers. ,,Dat groeit zo. Gelukkig ben ik niet de oudste, al speel ik wel mee in het team ‘oud’ als we oud tegen jong spelen. Ik vind het leuk om mijn ervaring te delen waar dat nodig is. Als keeper heb ik het beste overzicht. Ik denk dat ik een behoorlijke kijk heb op het spel.”
Ook op persoonlijk vlak voelt De Wijkerslooth, werkzaam op een commerciële afdeling van een adviesbureau, zich thuis. ,,Schaerweijde is een echte familieclub. Rond wedstrijden van heren en dames 1 wordt veel georganiseerd, net als voor de jeugd. Je merkt hier dat mensen graag op de club zijn, want er is hier altijd wel iets te beleven.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie