Pieter Wout Duquesnoy bij de proefaanbieding van de kandidatenlijst van de SP.
Pieter Wout Duquesnoy bij de proefaanbieding van de kandidatenlijst van de SP. (Foto: René Borkent)

‘De SP staat achter de mensen’

Verkiezingen

ZEIST Pieter Wout Duquesnoy is al vanaf 1998 lid van de SP. Rond 2001/ 2002 werd hij actief voor de partij. Als snel maakte hij deel uit van de SP-fractie in de gemeenteraad. Momenteel is David Tompot het enige SP-raadslid en is Duquesnoy actief in raadscommissies. ,,Het is mooi om belangrijke dingen te kunnen doen.’’

door René Borkent

Een tweede zetel voor de SP is zeker mogelijk, denkt Duquesnoy. ,,Waar ik trots op ben is dat het me acht jaar geleden is gelukt om de meeste stemmen te krijgen in de wijk Vollenhove. Als daar nou eens niet 25%, maar 50% van de mensen zou gaan stemmen, dan zou dat goed zijn voor de SP. Dat proberen we te bereiken door met mensen te praten. Ik luister naar ze en ik wil ze inspireren. In m’n vrijwilligerswerk bij de Weggeefwinkel heb ik niet de SP-pet op, maar als mensen met me gaan praten, dan kan ook de partij ter sprake komen.’’

SP-hulpdienst

Duquesnoy doet ook mee in de SP-hulpdienst. Die helpt mensen met praktische problemen. Heeft iemand vanwege een schuld problemen met de gemeente en vindt hij het juiste kanaal niet? Of hulp nodig bij een brief? De SP kan helpen.

Woningtoewijzing

Momenteel is de SP ook druk met de gang van zaken over de woningtoewijzing in Vollenhove. Hoe gaat het idee van die actieve bewoners gestalte krijgen? Sommige kandidaten kregen een afwijzing, maar weten niet waarom. De SP wil daar meer van weten en zorgen dat de mensen zelf alle informatie krijgen.

,,Ik lees ons beginselprogramma als Remi Poppe: de SP moet mensen helpen, achter mensen staan, op een praktische manier. Mede daarom maken we ons in Zeist sterk voor betaalbaar wonen, voor voldoende sociale woningbouw. Ooit zat een derde van de woningen in deze sector. Na zitten we onder de 30, richting 25%. Een motie van ons raadslid Tompot om hier aandacht op te blijven vestigen is aangenomen in de raad. Momenteel is duurzaamheid in de woningbouw een groot thema. Prima natuurlijk, maar wij zeggen: houd het voor iedereen betaalbaar. Weet waar je de lasten neerlegt. Zorg dat je mensen niet in problemen brengt.’’ 

,,Je kunt mooie woningen maken op de plek van het kantoorgebouw op Dreef 2, maar het college wilde aan de woonvisie tornen. Dat hebben we tegengehouden. 

Daklozen moet je helpen. Als je niet goed kunt wonen kun je ook niet goed leven. Eerst is een woning nodig, dan kun je gaan werken aan andere, psychische of sociale, problemen.”

Marxistisch Forum

De Socialistische Partij is het laatste jaar veelvuldig in het nieuws geweest vanwege intern gedoe over Rood, de jongeren in de partij en over het Marxistisch Forum als discussieplatform. Anderzijds zijn de actieve leden lokaal gewoon doorgegaan met waar de SP sterk in is: contact onderhouden met de inwoners van hun gemeenten.

Aderlating

Duquesnoy: ,,De landelijke partij had het idee dat de partij zou worden overgenomen door leden met marxistische ideeën. De afdelingsvoorzitter van de SP-afdeling Zeist, Foppe de Haan, discussieerde mee in het Marxistisch Forum. Daarom is hij toen geroyeerd door het landelijk bestuur. Dat was dus een aderlating voor de afdeling, terwijl juist dit soort discussies de partij alert houdt. 

We hebben actieve jongeren nodig in de SP, die bereid zijn voor de partij de straat op te gaan. Wij worden allemaal wat ouder. Dus de jeugd wegjagen, dat is heel stom, want die jongeren hebben we juist keihard nodig. We strijden voor rechtvaardigheid, kijk maar hoe de SP handelde in de toeslagenaffaire. We vinden betaalbaar wonen een recht. Wij zijn solidair met huurders en strijden tegen huisjesmelkers en het winstdenken van projectontwikkelaars en de gemeente.’’

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 2 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 4 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 16 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 21 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 22 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren