Hans de Ligt is oprichter van de SVO Krommerijnstreek. De club werkt samen met het Zeister Patria.
Hans de Ligt is oprichter van de SVO Krommerijnstreek. De club werkt samen met het Zeister Patria. Stan Bos

SVO Krommerijnstreek werkt samen met Patria

· leestijd 2 minuten Voetbal

ZEIST SVO Krommerijnstreek heeft tien meisjes- en vrouwenvoetbalteams. Door de samenwerking met Patria zijn die ook toegankelijk voor meisjes en vrouwen uit Zeist.

door Stan Bos

Wat het ei van Columbus is? Hans de Ligt stelt zelf de vraag en beantwoordt ‘m in één moeite door. ,,Geen meisje of vrouw zou hoeven te stoppen met voetbal om de verkeerde reden. Wat ik daarmee bedoel? Je moet nooit hoeven stoppen, omdat er geen team beschikbaar is. Wij zorgen met SVO Krommerijnstreek voor teams van elke leeftijd en van elk niveau. En als er een spelerstekort is, kunnen we die vanuit andere teams aanvullen.”

SAMENWERKENDE VROUWEN OPLEIDING In 2018 voetbalde de dochter van De Ligt bij SVF uit Cothen. Eigenlijk waren er te veel meisjes voor één team, maar te weinig voor twee teams. De Ligt raakte daarop in gesprek met de KNVB. Wat bleek: meer kleinere verenigingen hebben hier last van. Zou je al die anderhalve teams in de regio Krommerijn bij elkaar optellen, dan heb je een minivereniging. Om het probleem te tackelen, besloot De Ligt de SVO (Samenwerkende Vrouwen Opleiding) Krommerijnstreek op te richten.

CONTACT Hij begon daarmee bij SV Odijk en Bunnik’73, maar raakte na verloop van tijd ook in contact met SV Zeist en Patria. Bij Zeist was er een groep van zeventien enthousiaste meiden, maar na wat strubbelingen waren er nog maar tien over. De Ligt nam daarop eerst contact op met ’t Vliegdorp uit Soesterberg, maar omdat ze het niet zagen zitten op een half veld te voetballen, besloten ze niet voor die optie te kiezen.

KRACHTVROUWEN Zo kwam Patria in beeld. De kleinste voetbalclub van Zeist biedt op vrijdagavond al ruimte aan de Stichting Krachtvrouwen. Meisjes en vrouwen met een Marokkaanse achtergrond komen op die avond trainen om zo meer te sporten en meer te worden betrokken bij de samenleving. ,,Door de contacten met Patria kwam alles in een stroomversnelling”, vertelt De Ligt. ,,We hebben inmiddels drie teams bij Patria voetballen.”

TIEN TEAMS De SVO Krommerijnstreek, met de toevoeging van Patria door De Ligt al omgedoopt tot SVO Krommerijnstreek +, heeft ondertussen tien teams, waarvan drie meisjes- en zeven seniorenploegen. Met de uitbreiding naar Zeist hoopt De Ligt, die met een paar bestuursleden van Odijk, Bunnik’73 en Patria het bestuur vormt, de vereniging nog meer handen en voeten te geven. ,,Wij willen geen speelsters weghalen bij bestaande verenigingen. Dus als je bijvoorbeeld nu lekker bij Jonathan voetbalt, dan moet je daar vooral blijven.”


BLIJVEN VOETBALLEN Waar het De Ligt vooral om gaat, is dat vrouwenvoetbal als categorie blijft groeien en beschikbaar is voor speelsters die geen team hebben. ,,Er zijn meisjes die in een jongensteam spelen, twaalf worden en het niet meer zo leuk vinden. Het zou zonde zijn als die voetbalsters verloren gaan voor het meidenvoetbal. Ik geloof in samenwerking, ook als ik iemand kan onderbrengen bij een andere club. Als ze maar blijven voetballen. Dat is het belangrijkste en het kan dus nu ook in Zeist.”
Meisjes en vrouwen die belangstelling hebben, kunnen zich aanmelden via de website van Patria (www.zscpatria.nl) of via www.svokrommerijnstreek.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Winters genieten op de Heuvelrug 4 uur geleden
Afbeelding
Tamara Louw maakt kerstfoto’s bij Nijhof 11 uur geleden
Afbeelding
Goede Sint in Gouden Koets EXTRA FOTO’S 11 uur geleden
Afbeelding
Stembus voor NPO Radio 2 Top 2000 rijdt weer 23 uur geleden
Afbeelding
Aanmelding Nationale Vrijwilligersprijzen 2023 van start gisteren
Afbeelding
WensAmbulance Utrecht zoekt opslagruimte 4 dec, 18:36
Afbeelding
Samen eten tijdens de feestdagen: voor iedereen een gezellige kerst 4 dec, 13:54