Robin van Holst langs de lijn als trainer van DOSC.
Robin van Holst langs de lijn als trainer van DOSC. Monique Grapendaal

Van Holst verlaat DOSC: ‘Ik twijfelde vorig seizoen al’

7 december 2022 om 09:56 Voetbal

DEN DOLDER Robin van Holst (52) vertrekt na dit seizoen na vier jaar als trainer van derdeklasser DOSC uit Den Dolder. De coach uit Nieuwegein vindt dat zijn houdbaarheidsdatum straks is verstreken, maar er wacht met zijn ploeg nog een spannende strijd tegen degradatie. ,,Zodra je gebakken lucht verkoopt, prikken ze er zo doorheen.”

door Stan Bos

[Waarom stop je?
,,Vorig seizoen twijfelde ik eigenlijk al of ik nog een jaar moest doorgaan. Ik had toen al het idee dat de jongens toe waren aan een andere trainer. Na gesprekken met mijn assistent Arjen Grapendaal besloot ik om er, mede omdat DOSC het ook wilde, een jaar aan vast te knopen. Bij de start van dit seizoen wist ik dat het mijn laatste jaar ging worden. Je houdbaarheidsdatum is op een gegeven moment verstreken. Je weet wat spelers gaan doen en wat ze kunnen. De nieuwigheid is eraf en dat geldt ook voor de spelers naar een trainer. Het is goed dat er iemand anders voor de groep komt.”

[Een trainer die zijn vertrek aankondigt staat vaak al met één been buiten. In hoeverre is dat een risico?
,,Dat is zeker een risico, maar mocht ik merken dat het minder gaat, dan is er ook nog voldoende tijd om het te herstellen. Aan de andere kant heeft DOSC nu ook voldoende tijd om voor komend seizoen te zorgen dat er een goede trainer voor de groep staat. Er zijn meer trainers dan clubs. Als je dan pas in februari of maart vertelt dat je weggaat, is de vijver waaruit je kunt vissen een stuk kleiner.”

[Als je DOSC zou mogen adviseren: wat voor type trainer moet er voor de groep komen?
,,Een trainer die stevig in zijn schoenen staat, maar ook betrokken is bij de spelers en van de inhoud is. Zodra je gebakken lucht verkoopt, prikken ze er zo doorheen. Het is aan DOSC om daar achter te komen tijdens de sollicitatiegesprekken.”

[DOSC staat onderaan in de derde klasse. Het wordt een stevige klus om je te handhaven op dit niveau. Waarom gaan jullie het redden?
,,Omdat we van alle wedstrijden die we tot nu toe hebben gespeeld, maar tweeënhalve wedstrijd terecht hebben verloren. Dat was de eerste helft tegen TOV toen we snel met 4-0 achter stonden, tegen FC Hilversum hadden we niks te vertellen en van Altius verloren we verdiend. De andere wedstrijden verloren we onverdiend of wonnen we verdiend. Het gaat nog een behoorlijke klus worden om ons te handhaven in deze klasse, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

[Waar gaat je eigen voorkeur naar uit, qua nieuwe club?
,,Naar een vereniging waar de spelersgroep ambitieus is en een club die dat faciliteert. Dat kan van alles zijn op verschillende niveaus. Ik heb de ambitie om een spelersgroep verder te brengen en ik zoek een club met een groep waarvan ik dat terugkrijg.” 


[Is er al iets concreet?
,,Nee, nog niet. Er zijn veel trainers en relatief weinig clubs. Elke vereniging die een trainer zoekt, krijgt veel aanmeldingen van trainers. Ik heb een paar sollicitatiebrieven de deur uit gedaan en al een paar gesprekken gevoerd, maar het is nog even afwachten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie