Buurtbewoners laten zich informeren over de plannen van Charim.
Buurtbewoners laten zich informeren over de plannen van Charim. René Borkent

Nieuwbouw op Amandelhof in Zeist

29 november 2022 om 19:19 Nieuwbouw

ZEIST De Amandelhof wil flink gaan verbouwen en presenteerde op maandag 28 november de plannen daarvoor aan het publiek. 

door René Borkent

DRIE GEBOUWEN De plannen voorzien in de bouw van drie nieuwe gebouwen op het huidige terrein.

DEMENTIE Het eerste gebouw is bedoeld voor mensen met dementie. In dit gebouw komen ongeveer honderd appartementen. Dit gebouw krijgt vijf woonlagen. Bewoners van tien appartementen vormen steeds een ‘’wooncluster’’. Zij krijgen een gezamenlijke ‘’buurtkamer’’ met ruimte voor ontmoeten en gezamenlijke maaltijden.

Op de begane grond komt een ruimte voor grotere activiteiten, zoals kerkdiensten.

LICHAMELIJKE ZORGVRAAG In het tweede gebouw komen zo’n 40 appartementen. Deze zijn voorbehouden aan mensen met een lichamelijke zorgvraag. Dit gebouw krijgt vier bouwlagen. Er komen drie clusters van elf appartementen en één van zeven appartementen. 

Op de begane grond komt een grote ruimte voor ontmoeting en gezamenlijke maaltijden.

BESCHUT WONEN Het derde gebouw is bestemd voor mensen die behoefte hebben aan een beschutte leefomgeving. Dit gebouw, met vier bouwlagen, krijgt ongeveer veertig appartementen. De toekomstige bewoners van dit gebouw betalen een middeldure huur. De begane grond moet het bruisend hart van De Amandelhof gaan vormen. 

VOORZIENINGEN Hier komt ruimte voor voorzieningen en diensten die ondersteunend zijn aan het dagelijks leven van de bewoners. De huurders in dit gebouw worden geacht om daar actief aan mee te werken. 

HERGEBRUIK Zorggroep Charim, waar De Amandelhof deel van uitmaakt, wil ‘’circulair’’ gaan slopen en bouwen. Dat betekent dat Charim wil letten op ‘’slim (her)gebruik van grondstoffen, producten en goederen.

Wat energiegebruik betreft streeft Charim naar nul-op-de-meter.

NATUUR Charim neemt ook maatregelen om de omliggende natuur te integreren in de nieuwbouw. Zo wordt in de tuinen rekening gehouden met vogels en insecten. En er komen zo veel mogelijk zonnepanelen op de daken. Charim wil het dakwater afkoppelen en zichtbaar verzamelen in een vijver op het terrein.

Als de voorbereiding goed gaat start de sloop in 2024. Het eerste gebouw moet in 2026 klaar zijn. Dan begint de sloop van het tweede gedeelte. De resterende nieuwbouw moet in 2028 voltooid zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie