Ambachtelijk schoenhersteller Ron Leget poseert voor zijn zaak.
Ambachtelijk schoenhersteller Ron Leget poseert voor zijn zaak.

Kapotte schoenen? Naar De Uitkomst aan de Antonlaan in Zeist!

7 september 2023 om 07:09 Zakelijk

ZEIST Het nog net geen tien uur op een doodgewone donderdagmorgen. Ron Leget legt een paar schoenen in het rek. ,,Die zijn klaar.’’ Voordat de schoenhersteller zijn gereedschap weer op kan pakken, zal er heel wat tijd verstrijken. ,,Het is druk en dat is goed voor ons en voor de wereld. We worden gewaardeerd, als recyclebedrijf.’’

Een moeder komt binnen met een merksneaker van haar zoon. De zool zit los. Ron waarschuwt: de reparatie kost 12,50 euro en de schoen is niet nieuw meer. Ze laat hem maken. Voor dat geld heb je geen nieuw paar.

Speciaal uit De Bilt komt een vrouw met een probleem aan haar autosleutel met transponder. Gisteren belde ze, ze heeft goede hoop dat Ron de sleutel weer werkend krijgt. Een nieuwe sleutel bij de dealer kost een paar honderd euro, de schoenmaker doet het voor een fractie van dat geld. Hij gaat ervan uit dat het wel zal lukken. De Biltse moet wachten op een rustig moment; de auto moet in de buurt zijn om de sleutel te kunnen programmeren.

Een dame brengt twee paar pumps mee. ,,Bij de neus heb ik wat meer ruimte nodig.’’ Terwijl de schoenhersteller de bon maakt, stelt ze een vraag. ,,Ik hoorde dat u gaat stoppen?’’ Ron kan haar geruststellen: ,,De komende jaren hoop ik hier nog wel te zijn.’’

Dan schuifelt een hoogbejaard paar de zaak binnen. ,,De ritssluiting heeft het begeven, maar het is zo’n fijne tas. Iemand heeft u aanbevolen, ze zeggen dat u alles kan.’’ Ron loopt ermee naar achteren en gaat aan de slag met een hamertje en een heel kleine tang. ,,Hij doet het weer, maar het wagentje is aan zijn eind, dat blijft een zwakke plek’’, zegt -ie terwijl hij de tas teruggeeft. ,Wat zijn we u schuldig,’’ vraagt de gelukkige eigenaar. ,,Het is wel goed zo’’, lacht Ron. 

Sinds 2007 runnen Ron en Roly Leget Schoenmakerij De Uitkomst. Ron doet de reparaties, Roly houdt de winkel bij. Hij is lid van het Gilde van Schoenherstellers en dat zegt alles over de kwaliteit die hij levert. De ambachtsman maakt bij reparaties zoveel mogelijk gebruik van originele materialen. ,,Alles moet perfect zijn. Je weet nooit wanneer de mystery guest je zaak binnenloopt.’’

Schoenen, tassen, riemen, dekzeilen; de klanten weten De Uitkomst goed te vinden met hun kapotte spullen. ,,De schoen staat op één, maar andere kapotte dingen herstellen vind ik ook leuk.’’ Hij is van huis uit fijn-instrumentmaker, hij wilde zijn vader opvolgen maar dat kwam er niet van. Hij vond werk als kleurhersteller en dat bleek slecht voor zijn gezondheid. ,,Daarop ben ik schoenmakerij ingegaan en daar heb ik nooit een moment spijt van gehad.’’

Behalve voor schoenherstel -ook orthopedisch schoeisiel, wandel- en bergschoenen- kun je bij De Uitkomst terecht om messen, scharen en bestek te laten slijpen. 

Alle mogelijke sleutels -ook transponders en startonderbrekers- kun je laten bijmaken bij De Uitkomst.

In de winkel vind je onderhoudsmiddelen voor je schoenen zoals schoencrèmes en borstels, inlegzolen en -zooltjes in heel veel soorten en maten en een rek vol veters. Van brave zwarte en bruine tot lekker brede in een knalkleur.

Speciaal voor koks heeft De Uitkomst lederen messenetuis. 

En dan zijn er nog allerhande nestels, skihaakjes en spijkerbroekspijkertjes, een hele ladenkast vol. ,,Je zult het maar net nodig hebben’’, lacht de vrolijke ondernemer.

Schoenmakerij de Uitkomst
Antonlaan 69 A,

3701 VD Zeist
info@schoenmakerijdeuitkomst.nl
Tel: 030 691 63 21

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie